Чака ни много люта зима

1

Зимните месеци в България ще са малко по-студени и по-сухи от миналогодишната зима, сочат прогнозите на метеоролозите от БАН. Това означава, че голям студ няма да сковава пътища и реки, защото температурите рядко ще падат под нула градуса.

Съседите ни се готвят за необичайно ниски температури
Съседите ни се готвят за необичайно ниски температури

През зимата на 2012/2013 година зимните температури често бяха над нулата. Дори прогнозите за идващия декември са последният месец на годината да е по-топъл. Очаква се в България декември 2013 да е по-топъл и с по-малко валежи от декември 2012. В първия месец на 2014-та средните месечни температури ще са близки до нормалните или по-ниски, а сняг ще вали рядко. Предвижданията на синоптиците са януари 2014 да е значително по-студен от януари 2013 г.

За разлика от българските си колеги, румънските синоптици предричат необичайно мразовита зима. Дори правителството в Букурещ е издало специален документ, с който на общините се дават повече пари, за да се справят със снега. В документа се посочва, че метеоролозите прогнозират нахлуване на арктически въздух в Европа. Това ще доведе до жестоки студове, което ще предизвика увеличавана, на прогнозното потребление на електрическа и топлинна енергия по време на студения сезон.

„При тези обстоятелства съществува риск, че местните власти няма да могат да осигурят оптимални условия за доставка на топлинна енергия за населението по време на студения период“, се посоча в извънредна наредба на румънското правителство. То гласува използването резервния фонд на бюджета за покриване на разходи, свързани със студената зима.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

1 коментар

  1. Какво ще правят негрите в центъра на София ?Как ще ги греем,защото те нямат пари за ток и парно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *