Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Бургазлии се развеждат заради социални помощи

Обезпокоително са зачестили разводите на възрастни семейства в Бургас, казаха адвокати. Двойки, които са прекарали заедно над 35 години от живота си внезапно решавали, че не могат повече да се гледат. Те избирали един юрист да представлява двамата, за да им излезе по-евтино, обясниха от съда.

 Разводите ставали по бързата процедура. Страните правели разделителен протокол, в който описвали цялото си имущество и прилежно уточнявали всяка вещ чия ще бъде. Подписвали се, че се разделят по взаимно съгласие и никой няма претенции към другия.

Подобни дела минават само с едно съдебно заседание, тъй като съдията няма какво да мисли над казуса, освен да попита страните дали решението им и окончателно и не искат ли да размислят, каза известният в града адвокат Колев. Страните заявявали, че всичко е решено, нямат какво да мислят, разделят се доброволно и по взаимно съгласие и с това се приключва. До седмица излиза съдебното решение и де юре двойката вече е разведена.

Де факто обаче тя продължава да си сдъжителства мирно и тихо в един апартамент и съседите дори не подозират, че дядото и бабата, известни като хрисими хорица в блока, са минали през такова съдебно премеждие.

Бумът от разводи обаче си имал основателна причина, обясниха от “Социални грижи”. В общинската служба също имали наблюдения, че семейства, които досега не са идвали за помощи, изведнъж се появяват на гишатата и подават молби като две отделни домакинства. За доказателство показвали прясното решение на съда, че са разведени. Това пък, че живеят на един и същ адрес обяснявали с факта, че нямат пари за наем и са си поделили апартамента. При подобни обстоятелства няма как да се откажат помощи, нито пък да се докаже, че разводът е фиктивен, оплакаха се социални работници. И от други градове имало сигнали, че пенсионери прибягвали до тази крайна стъпка, за да минават за отделни домакинства и да получават пари за отопление през зимата.

То с две пенсии храна и лекарства не можем да си купим, камо ли да плащаме тока или да си вземем въглища, коментира прясно разведена двойка, като категорично отказа да спомене фамилията си.

Засега номерът с разводите минава успешно и доста семейства ще успеят да изкарат зимата на топло. Социалните служители обаче търсят начини да пресекат кранчето на членовете на фалшивите разтрогнати бракове.

Същата “разводомания” беше обхванала бургазлии преди повече от 25 години, припомнят си юристи. Тогава беше излязъл закон, че едно домакинство няма право да притежава повече от един имот. Хората с вили, с къщи в други градове или на село и едновременно в Бургас , прибягнаха до фиктивна раздяла, за да си запазят имуществото. Почти всички все още си живеят заедно, а някои дори не са си направили труда да се женят втори път.

 
Все повече българи живеят на социални помощи. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *