Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Брежнев ни опростил борч от 2 млрд. рубли след лов в България – 1 част

Леонид Брежнев и Тодор Живков – любов обяснима

Цар Борис Трети бил запален ловджия. Компания често му правел писателят Елин Пелин. Драго му било на майстора на перото да го виждат заедно с монарха, макар че Пелинко не си падал много по обстрела на горските обитатели.
Малко известен факт е, че в българските ловни полета идвал да стреля и вторият човек в Третия райх – маршалът Херман Гьоринг. Това станало точно по времето, когато Царят още се колебаел дали да се прикрепи към оста Рим-Берлин-Токио и според Хитлер шикалкавел съвсем по балкански.
Гьоринг пристигнал в имението на Борис Трети в Кричим. Любимият дивеч за отстреел на райхсмаршала били лопатарите. Рано сутринта царят очаквал госта да тръгнат из гората. Дълго очаквали Гьоринг да се събуди и приготви и когато той най-после се явил, българските ловци не повярвали на очите си. Дебелият маршал бил в странно облекло – целият в кожи, като Робин Худ, с високи над коленете ботуши, с обърнати маншети, с тиролска шапка с дълго перо, и вместо пушка държал огромен лък със стрели. Втрещеният домакин не знаел какво да каже. В този момент Гьоринг самодоволно заявил на царя: –

Цар Борис Трети бил запален авджия

Това е най-добрият начин за стрелба на лопатари Ваше величество! – и опънал тетивата на лъка.
Цар Борис трябвало дълго да убеждава дебелия маршал, че по нашите географски ширини е смешно да се излиза на лов с лък и стрели. Намерили пушка на Гьоринг – ловът станал много успешен. Успешно завършила и политическата мисия на хитлеристкия водач – не след дълго България де факто станала съюзник на хитлеристка Германия и тръгнала към трагичния път на своята поредна национална катастрофа.
Особено ловко използвал авджилъка в своята политика Тодор Живков. Съветският лидер Леонид Брежнев многократно е ловувал по нашите гори и резервати и винаги Живкова България е имала полза от това. През 1973 г. Брежнев завоювал един отдавна лелеян ловен трофей – рога на благороден елен с особена ценност. Тази година е останала в историята на страната ни като времето, когато СССР ни опрощава огромен заем – дългът ни е от над 2 милиарда рубли! Това знаменито събитие се случило след един успешен лов на генералния секретар ЦК на КПСС в ловното стопанство „Воден“. Съветският лидер вечерта бил на седмото небе от радост – по време на лова отстрелял първия си благороден елен. Ето какво разказва за знаменития лов един от съветниците на Тодор Живков: „Вечерта пред камината се напихме като казаци. Съветският ръководител като тамада на масата непрекъснато вдигаше тостове за нерушимата дружба между двата братски народа… и вдигаше чаши с водка и огнена ракия. Изпяхме всички песни за Отечествената война и хайдутите…“.
Политическият резултат дошъл само няколко седмици след този лов – официално на България бил опростен милиардният дълг от внесените съветски енергийни суровини.

Виж 2 част от статията под заглавие: Как Цола Драгойчева стреляла по вързано прасе в ловно стопанство „Воден“  ТУК:

Виж кинохроника за живота на българския цар Борис Трети! ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Един коментар за Брежнев ни опростил борч от 2 млрд. рубли след лов в България – 1 част

  1. Анонимен Отговор

    08.09.2017 в 6:24

    само великия братски руски народ ни е спасявал и прошавал да живее братска русиа и господ винаги да я пази

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *