Божидар Димитров: Македония краде българска история!

2
Божидар Димитров
Божидар Димитров предупреди македонците

Професор Божидар Димитров предупреди Македония, че трябва да се съобразява с фактите и да не преминава определини граници, иначе ще бъде бита пред пръстите.

Македонците се опитват да си присвоят заслуги от българската история, което е повод за международен скандал. Историкът заяви, че подкрепя напълно президента Росен Плевнелиев, който за първи път изрази ясна позиция. Плевнелиев предупреди Македония, че няма да правим компромис  с историята на страната ни. Историческите факти ще си останат такива, каквито са в момента, въпреки претенциите на западната ни съседка. Македонският президент Георге Иванов изрази желание за съвместна работа и че историята трябва да бъде оставена на историците, но това не е приемлив вариант. Ако се започнат спорове относно македонската нация, това няма да донесе нищо добро за Балканите. Страните ни трябва да се подкрепят, а не да се опитват да присвояват чужди заслуги и да манипулират фактите. Божидар Димитров иска да чуе и мнението на правителството по този въпрос, но това ще стане чак в края на мандата, когато ще се изготви меморандума.

Дали македонците ще се вслушат в нашите съвети си е загадка, но не е лошо да си припомнят тяхната история, защото според всички фатки, македонската република е създадена след Втората световна война и не може да си преписват нашата история.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

2 КОМЕНТАРИ

  1. Русская уикипедия (аналогично в Encyclopedia Britannica):
    „История Македонии и история Бывшей Югославской Республики Македония — это не одно и то же. Эта оговорка, вероятно, не будет необходима, когда последняя согласует своё будущее новое имя с Грецией на переговорах, идущих под эгидой ООН на протяжении последних лет с 1991 года, когда Македония объявила о своей независимости.Но не стоит забывать о том, что Республика Македония никакого отношения к Древнегреческой Македонии не имеет. История… [Прочети целия коментар] Македонии как государства насчитывает немногим более полувека: в 1945 году в составе Федеративной народной республики Югославия была образована Народная республика Македония (с 7 июля 1963 — Социалистическая Республика Македония), которая после распада федерации в 1991 году получила независимость. Относительно молодым является и македонский народ, сложившийся лишь в XX веке.“

  2. „Македонците се опитват да си присвоят заслуги от българската история, което е повод за международен скандал. Историкът заяви, че подкрепя напълно президента Росен Плевнелиев, който за първи път изрази ясна позиция“ – очаква се активизирането на гръцките хетери-Божидар Димитров, Росен Плевнелиев /загубили своя патрон върха на тщеславието – Бойко Борисов/ да заработват полученото от Гърция за предателството, което извършиха спрямо РМакедония, за предателството към България, към българските национални интереси.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *