Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Борис Велчев скрил отвличане на Алексей Петров

Тежко престъпление, извършено от бившия високопоставен служител в ДАНС Алексей Петров, е било прикрито от ексглавния прокурор Борис Велчев през 2008 година, разкриха източници.

Борис Велчев

Борис Велчев

На 22 или 23 декември същата година Алексей Петров, който тогава е съветник в Държавната агенция „Национална сигурност“, агент Ангелов, както и техен колега отвличат варненския бандит Светлин Иванов -Близнака. Тримата го качват в служебен автомобил „Опел Астра“ и го заплашват, че трябва да оттегли показанията си, които е дал срещу Веселин Данов. Бизнесменът е син на бившия вътрешен министър Христо Данов, а на 12 септ. 2008 г. е проведена срещу него специализирана акция. Поводът за нея е образувано досъдебно производство за трафик на хора и склоняване към проституция. По-късно Веселин Данов изтърпява ефективно 2 години и половина от 3-годишната си присъда.

Алексей Петров

Алексей Петров

На 22 или 23 декември 2008 г, когато Алексей Петров и колегите му отвличат Близнака той е в София заедно с бившия шеф на варненската вътрешна дирекция на МВР комисар Митко Димитров прокурора Стефка Якимова. Димитров и Якимова се настаняват в столичния хотел „Родина“. Целта на посещението им в София е да се извършат действия срещу особено опасна организирана престъпна група. Участието на Близнака в акцията е от ключово значение.

Неочаквано Светлин Иванов – Близнака изчезва и полицай №1 на Варна, както и прокурорката Стефка Якимова не могат влязат във връзка с него. Той не отговаря на телефона си, никой от близките му не може да каже къде се намира. Планираната акция срещу опасната престъпна група е осуетена.

Митко Димитров и прокурор Стефка Якимова успяват да се свържат с него едва на следващия ден.

Близнака ги шокира, като им разказва в детайли как е бил отвлечен от агенти на ДАНС, предвождани от Алексей Петров. Бившият шеф на варненската вътрешна дирекция, който в момента работи като съдия в Шумен, решава да информира за случилото се тогавашния главен прокурор Борис Велчев.

Велчев видимо е изненадан от разказа и веднага се свързва с директора на Държавната агенция „Национална сигурност“ Петко Сертов. По-късно се обажда на комисар Митко Димитров. Лаконичният му коментар за скандала е: „Смятайте случая за приключен“.

 Комисар Митко Димитров и  прокурор Стефка Якимова

Комисар Митко Димитров и прокурор Стефка Якимова

Комисар Митко Димитров, както и прокурор Стефка Якимова нямат полезен ход за действие и така историята, в която високопоставен служител на ДАНС извършва отвличане, а то е прикрито от главния прокурор Борис Велчев, приключва. Още по-абсурдното е, че това става в период, когато страната е взривена от отвличания, чиито извършители тогава са неизвестни.

Не е изненадващо, че Борис Велчев е прикрил евентуално извършеното престъпление от Алексей Петров. Доказателство за топлата връзка между двамата е фактът, че когато по-късно Петров бе арестуван, Велчев нито веднъж не го обвини публично а дори заяви, че са рабитили много добре, когато обявеният за глава на „Октопода“ е бил в ДАНС, коментират анализатори на задкулисните процеси в държавата.

Журналисти не успяха да се свържат за последна информация с бившия директор на ДАНС Петко Сертов, ексглавния прокурор Борис Велчев, както и с Митко Димитров. Потърсен за коментар, Алексей Петров отказа да отговаря на въпроси.

Журналистите продължават разследването си заради грандиозния скандал, в който могат да лъснат опасни зависимости между бивш главен прокурор и високопоставени служители на ДАНС. Ще бъдат потърсени за коментар всички участници Светлин в екшъна. Целта е истината да излезе наяве, а виновните в скандала, които и да са те, да понесат отговорността си.

Така се подходи и когато бяха огласени разговорите на Бойко Борисов с Ваньо Танов за Мишо Бирата, защото е недопустимо опъването на чадър над когото и да било в държавата.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *