Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Бойко Борисов уличен в опъване на чадър над бирен бизнесмен

bbШокиращи СРС- та на разговори между Бойко Борисов, Ваньо Танов и Антоний Странджев, бяха представени от опозиционния в-к „Галерия. Тема на разговорите между тримата е митничарска акция в завода на бира „Леденика”. „Като съм му обещал, че няма да го закачам ( Михаил Михов – Мишо Бирата, собственик на „Леденика”- бел.авт. ), казва премиерът на Ваньо Танов.

Записите били изпратени на флашка късно снощи на зам.- главния редактор

Михаил Михов - Мишо Бирата

Михаил Михов – Мишо Бирата

на „Галерия” Явор Дачков. Автентичността им още не е проверена.

Първи разговор: Бойко Борисов – Ваньо Танов. Премиерът звъни на шефа на митниците, за да иска обяснение защо има проверка в завода на „Леденика”. Става ясно, че бирената фабрика работила, въпреки че лицензът й бил отнет. Танов се оправдава пред премиера, че Симеон Дянков назначил акцията. Шефът на митниците успокоява премиера като му казва, че се обадил на Мишо Бирата и му казал „Тази бира, която е налична, бутилирай я, докато оправим нещата”. Борисов му отвръща: „Хайде, прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не… Аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам”.

Втори разговор. Ваньо Танов – Антоний Странджев ( заместника му, който по- късно беше уволнен от Бойко Борисов). Танов звъни на Странджев и му обяснява какво са си говорили с премиера. Шефът на митниците моли заместника си да прибере при себе

Дянков и Танов - отново главни герои в СРС-та

Дянков и Танов – отново главни герои в СРС-та

си документацията по случая, тъй като отива в командировка до Македония. След като Танов се върне, ще занесат материалите на премиера и Симеон Дянков. Ваньо Танов разказва какво се е случило предния път, когато Михаил Михов отишъл в агенцията: „Предния път като идва, на асансьора каза: „Аз съм се разбирал с всички власти и съм си плащал и сега съм изненадан защо така се процедира с мене” Танов и Страджев се притесняват да не би Михов да ги натопи пред премиера, че нарочно му пращат проверки.

Трети разговор. Ваньо Танов звъни на премиера, за да му докладва. Танов обяснява, че се свързал с „нашите хора”. Грешката станала заради шефа на митницата в Лом, който по- рано от уговореното изпратил митничари в завода и привлякъл вниманието. „Ще ги оправим нещата”, заключава Ваньо Танов.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Един коментар за Бойко Борисов уличен в опъване на чадър над бирен бизнесмен

 1. Тончев Отговор

  15.01.2011 в 17:23

  Докато държавата се тресе от съмнения е ли премиерът разпънал чадър над Мишо Бирата, поне три министерства покриват най-новата далавера в алкохолния бизнес. И то в любимия на всяка власт сектор – високоалкохолните напитки. И то на любимия на всяка власт винпром – „Винпром Пещера“. Пещаците, които май-май ще се окажат поръчители на главата на Ваньо Танов, са намерили нов начин да крадат акциз и ДДС от държавата.
  Няма как да се закълнем, че собствениците на „Винпром Пещера“ са влезли в правата вяра и са загърбили фалшивите бандероли. Но категорично знаем, че те са залели търговските обекти на страната с милиони литри фалшив алкохол, а отговорните институции услужливо си траят. Въпреки, че „Винпром Пещера“ грубо показва Закона за виното и спиртните напитки, фалшифицира техническата спецификация, утвърдена от МИЕТ, загърбва Закона за акцизите и данъчните складове и се подиграва с Регламент 110/2008 на Европейския парламент, държавата не си мръдва пръста.

  Вместо ресорното за сектора Министерство на икономиката и енергетиката да отнеме лиценза на „Винпром Пещера“ за производство на спиртни напитки, шефката на дирекция „Лицензиране, регистриране и контрол“ Гергана Царева се ослушва.

  Вместо полицаите да си плюят на ръцете и да изтарашат заводите и големите търговски вериги, измамените почитатели на „Пещерска“-та ракия и мастика организираха собствено разследване и направиха за смях набедените борци срещу контрабандата. Нашият редовен читател Марин Тончев пръв разкри новата им схема. „Винпром Пещера“ доказано продава ракия, водка, мастика и уиски с няколко градуса под нормата, без това да е обявено на етикета.

  Лабораторен анализ в една от петте акредитирани лаборатории (Тази на Черноморско злато – Бургас) категорично доказва, че Меката топлина на „Пещерска гроздова“, например, е омекнала с цели два градуса – вместо законово установените 40, я бутилират при 38 градуса. От всеки литър винпромът си спестява 0,03 литра дестилат. Сметнато върху цялото производство на „Пещерска“, това прави над 100 хиляди литра дестилат годишно. Ако на година заводът бълва над 4 милиона литра „Пещерска“, това значи, че само от тези два градуса спестява суровина за още над 166 хиляди литра ракия. Обложена с акциз и ДДС, за нея ще се дължат над 870 хиляди лева. Явно успешната далавера е наложила спешното откриване на нов дестилатен склад, чиято лента неотдавна прерязаха изпълнителният директор на винпрома Иван Папазов в компанията на вечния шеф на НЛВК Пламен Моллов и на кмета на гр. Пещера Стелиян Варсанов. Апропо – през 2006 г. дългогодишният служител на „Винпром Пещера“ Варсанов бе първият избран кмет от листата на ГЕРБ…

  Ако някой от редовните пиячи на мастика „Пещера“ се чуди защо напитката му вече не става, от лабораторията дават много ясен отговор. За да пие потребителят читава мастика, тя трябва да е задължително 47 градуса. Пещерската страст на кристали, обаче също минава метър с два градуса. И вместо силен вкус, нашенските пиячи ще трябва да се задоволят с чупките на Андрея и Галена. А данъчните и митничарите да изчислят къде им се губят едни деветстотин хиляди лева, спестени от акциз и ДДС.

  Близо милион лева са загубите за фиска и от водка „Флирт“, която също е с около два градуса под законовите норми. Същото е положението при мента „Пещера“, уиски „Блек Рам“, „Ямболска гроздова“ и специалните селекции на „Пещерска“. Казано простичко – почти няма високоалкохолен продукт в портфолиото им, който да не е фалшифициран с поне градус и половина.

  Всеки уважаващ себе си консуматор на водка, ракия и мастика с ръка на сърцето ще признае, че вкусът, ароматът и силата на нискоградусовите ментета не са достойни дори за селска бакалия. Но „Винпром Пещера“ безпрепятствено ги продава в най-големите хипермаркети на страната – „Кауфланд“, „Метро“, „Карфур“, „Фантастико“, „Пикадили“ и … не на последно място споменатата в разговорите на Ваньо Танов верига „Билла“, станала нарицателно за митничарите със заловените в нея алкохоли с фалшив бандерол и явно фалшив градус.

  В светлината на тези данни вече не е чудно кой е платил да отпаднат исканите от Ваньо Танов наредби, лишаващи търговските вериги от лиценз щом митничарите хванат нередовна стока на рафтовете. Кой освен „Винпром Пещера“ би имал по-голяма изгода да продава безпрепятствено фалшификатите си и да развива агресивна рекламна и търговска политика?

  И въобще кой има по-голяма изгода да падне главата на Танов? Митничар № 1 е трън в очите на „Пещера“ още от БОП-аджийските му години, когато на няколко пъти разкри схемата им за внос на фалшиви бандероли от Турция. Няколко години по-късно той осветли топлите им връзки с Румен Петков и със зам.-шефа на БОП Иван Иванов. Така ги лиши от гарантиран чадър в най-знаковата полицейска служба. И от собствен вътрешен министър, прочие… В качеството си на шеф на митниците, Танов за пореден път им обърка сметките. По негово настояване винпромите монтираха измервателни уреди и сега отчитат до грам входящата суровина, междинните продукти и готовите количества алкохол. Сега собствениците на „Пещера“ умират от страх да не им влязат митничари в завода, защото една щателна проверка гарантирано ще установи, че са манипулирали измервателните си уреди. Като смъква алкохолния градус, „Винпром Пещера“ спестява хиляди литри спирт и дестилати. Екстра-количествата, обаче, задължително се отчитат от уредите, освен ако някой софтуерен специалист не си е поиграл с тях.

  Още по-любопитно е под каква форма се реализират спестените милиони литри готова продукция? Едва ли се бутилират и облепят с бандерол. Най-вероятно се сипват в пластмасови туби и така се пласират в големите ол-инклузив хотели и в ресторантите. Апропо, едни от най-големите хотели по южното черноморие – „Роял“, „Оазис“, „Дриймвил“ също са скрита собственост на „Винпром Пещера“. Спестеният акциз и ДДС само от трите най-емблематични нискоградусови напитки „Пещерска гроздова“, водка Флирт“ и мастика „Пещера“ се равнява на 3 милиона лева. Ако прибавим цялото алкохолно портфолио – „Ямболска гроздова“, водка „Аляска“, уиски „Блек Рам“, „Пещерска специална селекция“, „Пещерска мускатова“, „Пещерска отлежала“, водка „Флирт зелена ябълка“, Джин „Сикст сенс“ и др., загубите за хазната със сигурност ще ударят поне 6-7 милиона.

  Дали тези загуби са в състояние да извадят от сладкия сън министерството на икономиката и родната полиция? Ще удържи ли премиерът на лятното си обещание да ги „Затвори всичките“ ако някой пак тръгне да шикалкави? Или наперените министри страхливо ще заемат най-удобната поза – тази на поредните мъжки секретарки на „Винпром Пещера“?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *