Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

БНТ се изгаври с паметта на режисьора Иван Андонов

Иван Андонов

Навръх Нова година си отиде легендата Иван Андонов. Смъртта му помрачи празника на поколения киномани, израснали с неговите ленти.

В желанието си да му отдаде дължимата почит, без да иска, БНТ се изгаври с паметта на режисьора, като в деня на кончината му- 30 декември, излъчи повредено копие на любимия на всички „Вчера“. На места избледнелият филм беше така изрязан, че се губеха възлови моменти и не ставаше ясно какво точно се случва.

Така много от действията на героите изглеждаха нелепи. Брилянтни кадри спокойните вече Георги Русев, Никола Рударов, младите Христо Шопов, Георги Стайков, София Кузева и Надя Тодорова са напълно затрити.

Шефът на програма „Кино“ към телевизията Тодор Игнатов не може да каже какъв е проблемът с конкретния филм, защото не било от неговата компетенция и не е гледал телевизия в конкретната вечер.

Не се знае какво е състоянието и на другите шедьоври на Иван Андонов- „Дами канят“, „Опасен чар“. Той заяви, че всички български филми се пазят в Националния филмов център, а БНТ притежава само правата за излъчване.

Състоянието на Българската национална филмотека, където се съхраняват „движещите се образи“ на българската памет обаче е плачевно. Поради липса на хранилище много ценни материали могат да бъдат загубени.

Иван Андонов автор на филма "Вчера"…………..

Повечето от лентите са вече поразени. Една десета от общо 180 000 заглавия не могат да бъдат реставрирани. Модерното обяснение е кризата.
Освен в София лентите са пръснати из цялата страна- в Стара Загора, Горна Оряховица, Белоградчик. Уникални кадри се разкарват из цяла страна. Освен, че пътуват, те не са съхранявани по стандартите и отлежават в мазетата. Затова в момента някои ленти са покрити с мухъл.

Проект за хранилище е изготвен през 2000 г. и министър Стефан Данаилов нарежда да се актуализира и да започне строеж. Пръснати са доста пари, но поради недостиг на средства изграждането се отлага за известно време.

Оригиналите на произведените до 1933 г. ленти се пазят във филмотеката. След това влиза новият закон за авторското право и вече никой не се грижи за тях.

ВИЖ ВИДЕО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *