Бизнесмен: Държавни служители искат 30% рушвет за отпускане на субсидия

0
Доказан случай за корупция сред държавните чиновници

Служители от Държавната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, поискали огромен рушвет от собственика на фирма за производство на хладилна техника, за да му отпуснат финансиране по Европейски програми.

Това заявява бизнесменът Кристиян Пиперов и допълва, че поисканата субсидия била в размер на два милиона евро, които чиновниците категорично отказали да дадат, ако не получат за благодарност подарък на стойност 30 % от парите. Въпреки че това довело до фактически фалит на младото предприятие, бизнесменът не иска да назове имената на корумпираните служители, защото не било  коректно да ги разкрива.

Той разказва, че това се случило в средата на 2009 година, когато фабриката е изградена и кредитите за построяването трябва вече да се изплащат. Поради отказа за отпускане на средства по оперативна програма за технологична модернизация в предприятията, се налага да бъдат закупени на лизинг и необходимите за производството машини. Предприятието практически остава без оборотен капитал и бавно, но сигурно, започва да затъва.

Доказан случай за корупция сред държавните чиновници

Въпреки че има произведена и реализирана продукция, състоянието на фирмата не се стабилизира, защото няколко фирми дължат стотици хиляди левове, които не са изплатили на Пиперов. Заведени са дела, но кога ще се вземат парите не е ясно, защото на тежкия държавен апарат са му необходими години, за да се задейства. Поради липсата на оборотни пари е изпусната сериозна поръчка за Индия, след което предприятието откровено фалира.

Следствието от това е, че 130 служители в продължение на месеци не са получавали заплати, а всеки един от тях трябва да вземе по около пет хиляди лева. В крайна сметка остават без работа.

„Случилото се с мен не е отделен случай, това у нас е симптоматично. Най – големият проблем е, че бизнесът сам не споделя пред обществото истината за това, което се случва и хората остават с впечатление, че предприемачите са лошите. Със сигурност има и такива случаи, но не всички са лоши. Държавата и банките трябва да направят всичко възможно, за да поддържат бизнеса, а не да го унищожат” – заявява Пиперов.

Виж видео:

http://www.youtube.com/watch?v=xw3qAvVBKJw

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *