Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Бившият тв шеф Светлана Василева: Ани Цолова и Виктор Николаев възродиха Нова тв! ИНТЕРВЮ

Започна журналистическо разследване за истинските рейтинги на телевизионните предавания у нас и се извадиха на показ изследвания, които обърнаха досегашното статукво. Битката в ефира се води с всички средства. Различни агенции дават коренно различни данни за аудиториите на телевизиите. Това пряко влияе на рекламодателите. Продължаваме да търсим истината и затова се срещнахме със Светлана Василева.

Светлана Василева

Светлана Василева

Тя е била изпълнителен директор на трите големи телевизии – Би Ти Ви, Нова телевизия и ТВ7. Проспериращата й кариера започва през 1994 г., когато тръгва първият частен телевизионен канал в България – Триада-CNN. От 1998 до 2000 г. Василева работи като мениджър на „Медиа линк“, представител за България на каналите Fox Kids и National Geographic. Назначена е за директор на Би Ти Ви през 2000 г., когато тръгва Balkan News Corporation, собственост на Рупърт Мърдок. Светлана Василева заема поста в продължение на пет години. В края на 2009 застава начело на ТВ7, а през 2011 година поема ръководството на Нова ТВ.

– Госпожо Василева, как ще коментирате нашата публикация за рейтингите и отговорът на Би Ти Ви?
– Доколкото съм имала достъп до данните на GARB, отговорът на Би Ти Ви е коректен. По мое мнение през последната година те наистина изгубиха част от аудиторията си вследствие на някои грешки. Отражение даде и периодът, през който не се излъчваше каналът заради преговорите с „Булсатком“. На практика има резон в това да се е покачил малко делът на Нова телевизия, а този на Би Ти Ви да е паднал. За мен повратният момент беше преминаването на Виктор Николаев и Ани Цолова в Нова телевизия.

– В изявлението на Би Ти Ви се казва, че Генка Шикерова и Константин Караджов са най-гледани.
– Това сочат и данните на GARB. Като цяло България не е София и навиците за гледане в столицата и в провинцията често са различни.

Ани Цолова и Виктор Николаев отмъкнаха аудиторията на Би Ти Ви

Ани Цолова и Виктор Николаев отмъкнаха аудиторията на Би Ти Ви

– Защо се получава разлика в данните на GARB и „Медиарисърч“?
– Не бих могла да отговоря на този въпрос, още повече че нямам сравнителна информация. Възможно е да е в резултат от методиката на подбора на домакинства. Преди време имах информация, че рейтингите, които показват двете пийпълметрични агенции са сходни с изключение на някои предавания или часови пояси.

Доколкото съм запозната, подборът на домакинства от „Медиарисърч“ е направен доста професионално, докато с GARB имаше сериозен проблем през 2011, когато сменяха системата и обновяваха домакинствата. Вероятно вече системата им работи пълноценно. Оказа се, че за България е добре да съществуват две компании, измерващи гледаемостта на телевизиите. Това е също форма на контрол от страна на индустрията върху пийпълметрията.

– Споделяте ли мнението, че GARB изкуствено завишават рейтингите на Би Ти Ви и ТВ7?
– Не мога да го твърдя. Но със сигурност картинката сега изглежда по-реалистична, отколкото преди 2 години, когато гледаемостта на едната телевизия спрямо другата беше 2,5 пъти по-голяма. Сега разликата е по-малка и като че ли отразява качествата на продукциите по-добре, съответно конкуренцията е по-здравословна.

– Питам ви дали изкуствено се завишават рейтингите, тъй като, докато беше шеф на ТВ7, Николай Бареков твърдеше, че телевизията му е изпреварила Нова ТВ и гони Би Ти Ви.
– Това е или некоректно представяне на данните или Бареков е представил само определени постигнати стойности, например в дадена таргет група, без да ги съпоставя с по-голямата аудитория. По резултатите, които виждам, сега ТВ7 прави около една трета от среднодневната аудитория на „Нова“. В този смисъл може да приемем, че към него е имало някакъв интерес от страна на аудиторията и в момента, в който отшумя интересът към неговата политическа линия и тип журналистика, резултатите са спаднали. Политическата обвързаност не създава доверие към една медия. Има огромно значение дали си успял да запазиш своята обективност или пресъздаването на всички гледни точки. Много пари се похарчиха в ТВ7 и беше редно да има позитивен резултат, но явно доверието към телевизията не е добро. Необходимо е по-дълго време за създаване на постоянни навици сред зрителите. Те са изключително интуитивни и чувствителни към обективността на медията.

– Като бивш директор на трите телевизии, можете ли да кажете манипулират ли се рейтинги в България?
– Може и да е имало такова нещо, но не смятам, че оперативно управляващото ръководство на медиите е имало информация за това. Винаги са съществували някакви съмнения. Сега наистина смятам, че когато се правят определени промени в предавания, това се отразява на рейтингите. Имаше едни периоди в миналото, в които каквото и да правеше Нова телевизия нищо не се променяше. Просто резултатите винаги бяха предсказуеми и непроменяеми в полза на определена телевизия и усилията на екипа не водеха до желания резултат. Дали това е било манипулация, или лошо управлявана система, не мога да кажа. Сега вече си личат промените.

Самият факт, че сутрешният блок на Нова ТВ сериозно качи гледаемостта си с появата на Виктор и Ани, показва, че промените в една телевизия са отразени след това и в рейтингите. Нямам основания да кажа, че се манипулират рейтингите.

– До какви последици могат да доведат манипулациите на рейтинги?
– До огромни. Първо, от гледна точка на приходите. Второ, погледнато меджърски, никой няма полза от манипулация на рейтингите, тъй като това подвежда. Самите телевизионни шефове не могат реално да взимат правилни програмни решения, ако данните са подвеждащи. Смятам, че и да има подобна възможност, Би Ти Ви е наистина все още лидер на телевизионния пазар, дори и с по-малка разлика от преди.

– Искате да кажете, че „Нова“ не ги е изпреварила?
– По мое мнение – не, и основната причина за това са новините. Всичко останало, като „ВИП Брадър“, „X фактор“ или „Африка…“, са развлекателни сезонни предавания. За една национална телевизия, която има и обществени функции, определящи са новините и публицистиката. Така е в цял свят. Доверието, което се има към новините, е определящо за доверието към цялата телевизия. Точно затова Ани и Виктор толкова много вдигнаха рейтинга на Нова телевизия спрямо миналата година. „Нова“ през последните години се развива на пазара с риалити форматите и развлекателните предавания, но все още има да надгражда в областта на новините, поне по данните на GARB.

– Нужно ли е да има законодателни промени, чрез които да се постигне повече прозрачност в рейтингите и финансирането на частните медии?
– По-скоро трябва да се следва саморегулацията. За съжаление в България все още няма сдружение, което да притежава данните на пийпълметрията и да се осъществява контрол от страна на индустрията както е в други страни. Имаше дълги години опити от страна на някои от телевизиите, рекламодатели, агенции, но не можахме да стигнем до съгласие. Но това е пътят.

– Вярно ли е, че навремето в Би Ти Ви е имало поръчка да се създаде Бойко Борисов, както твърди Бареков?
– Не е имало такава поръчка. Това, че Слави и Бойко бяха приятели и често се срещаха, не значи, че е имало политическа поръчка.

– Сега с какво се занимавате?
– Правя продукции. Не съм в никоя телевизия и засега не съм сигурна дали искам да се връщам.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *