Бившият шеф на Вътрешната комисия в парламента Минчо Спасов: Подслушваните от Цветанов номера не са секретни! ИНТЕРВЮ

0

В скандално интервю министърът на земеделието в правителството на Бойко Борисов Мирослав Найденов заяви, че номерата на журналистите от вестника фигурират в списъка с над 800 незаконно подслушвани телефона по времето на ГЕРБ. Прокуратурата все още не публикува скандалния списък, а в него някои съдии си разпознаха личните номера. За повече информация потърсихме бившия шеф на вътрешната комисия в 40-ото народно събрание Минчо Спасов. Като председател на комисията, той успя да издейства разсекретяването на номерата по другия казус с подслушванията.

Минчо Спасов
Минчо Спасов

– Господин Спасов, в интервю в пресата бившият министър от ГЕРБ Мирослав Найденов беше категоричен, че журналистите от вестника сме били подслушва ни. Има ли механизъм,по който контролиранитеот Цветан Цветанов нар 800 номера да бъдат разсекретени?

– Трябва да започне проверка на казуса по лини на парламентарния контрол вътрешната комисия да направи изслушване на сегашния министър Йовчев, а г-н Цветан Цветанов да бъде привикан в комисията за обяснение. Но по този казус няма секретност и няма основание да ви откажат достъп до номерата по Закона за достъп до обществена информация, тъй като очевидно не е имало официална преписка към МВР.

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

– Смятате ли, че Цветанов ще се яви в комисията?
– Ако не се яви, това означава пълно неуважение към парламентаризма и Конституцията.

– Защо прокуратурата не публикува номерата? Някои съдии си разпознаха телефоните, но те имат достъп, а ние не.
– Прокуратурата твърди, че води някакво разследване, но на мен не ми е известно да има такова, което в рамките на законовия двумесечен срок да завърши. Вече мина повече от половин година и няма никакъв резултат. След като в случая МВР е подслушвало без съдебно разрешение, т.е. няма конкретна преписка или следствено дело, по което да са извършвани тези проверки, върху подслушваните номера не би следвало да има следствена тайна.

Следствена тайна може да има върху разследването за извършителя, този, който е възложил подслушването, но самите номера по Закона за достъп до обществена информация може да ги изискате.

– Какъв е коментарът ви за казаното от Мирослав Найденов в интервюто в пресата?
– Ако г-н Найденов казва истината, това означава, че информация от МВР’ е изтекла към Министерството на земеделието. Това е трагично и смешно. Не е работа на Мирослав Найденов да знае кой е подслушван. Явно предишното правителство е третирало информацията от МВР като бащиния и тя е циркулирала безконтролно между тях. А дали Найденов казва истината, аз само мога да предполагам.

– Трябва ли да има някакви последствия за това разминаване?
– Според мен то не е разминаване, а изтичане на информация, която в случая ще се окаже, че няма служебен характер, защото номерата са подслушвани незаконно. Отговорност за това носи ръководителят на звеното.

– Докъде смятате, че ще стигнат обвиненията срещу Цветанов?
– Малко съм резервиран. Мисля, че се използват процедурите срещу Цветанов, за да се омаловажат нарушения на бившия премиер Борисов. Общественото внимание да се насочи към Цветанов, а Борисов да бъде оставен на спокойствие.

– Възможно ли е Борисов да не е знаел какво прави Цветанов?
– Не е възможно. Самият Бойко Борисов многократно е казвал, че знае всичко, което прави Цветанов, и му има пълно доверие. Цветанов също неколкократно е заявявал, че казва всичко на Борисов и още повече – очевидно го е казвал на врага си Мирослав Найденов, камо ли на вожда си.

– Като шеф на Вътрешната комисия при тройната коалиция, как успяхте да издействате разсекретяването на номерата по другия казус с подслушванията?
– Мобилизирах комисията и не чакахме председателя й да отиде на изслушване в ДАНС, а ние лично отидохме там и поискахме папките да ги сложат на масата и да ги видим.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

http://youtu.be/zN0LE86OW2M

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *