Биографията на Стив Джобс – създателя на Apple – 2 част – с видео

0
Стив Джобс

Стив Джобс дори не е създал мишката, както често се твърди, а просто е лансирал по-добра версия на устройството, което съзрял в изследователски център на Xerox.
Но не е важно кой тръгва пръв, а кой финишира под № 1. Да не забравяме, че Боб Дилън също не е първопроходник във фолк рока. Нито Анди Уорхол е създал попарта. Просто са взели чуждите недопечени идеи, оформили са ги талантливо и са ги превърнали във вечни красиви продукти, неустоими за масовата публика. Стив Джобс е артист точно като тях. Дори странностите му напомнят повече тези на Пикасо и Ван Го, отколкото на Едисон или Форд. Може би най-яркия му аналог в изкуството е Майлс Дейвис – точно като Стив той е шоумен, който кара всички да го слушат. Гениалният тромпетист създава модалния джаз, развива фюжъна и трансформира бийбопа. А Джобс прави първия графичен юзър интерфейс, разработва мишката, iPod-а, iPhone-а и iPad-а. Забележителни умове, способни да родят повече от една велика идея. Таланти, които

Стив Джобс

винаги ще бъдат копирани. Думите на Майлс: „Не свири това, което знаеш, а това, което не знаеш“ най-добре описват веруюто на Стив.
Отсега можем да предположим, че следващият Стив Джобс няма да е някой, който се стреми да бъде Джобс. Защото не можеш да си иноватор ако си имитатор.
Стив Джобс беше иноватор. Промени начина, по който общуваме, по който се отнасяме към технологиите, по който слушаме музика, по който уреждаме ежедневието си.
Преобърна дори представата за консуматорското общество, а отчасти и за капитализма. Феноменалният му успех не се крепи върху старата максима, че на клиента трябва да му се даде това, което иска. Напротив. Стив предлага онова, което клиентът дори не си е представял, че може да желае. Нали никой не си е мислел, че ще има нужда от настолен Mac или пък от iPod, iPhone или iPad преди те да се появят на пазара?
Така че да се подценяват заслугите му само защото не е създал животоспасяваща ваксина или не е разрешил проблема с глада в Африка, е меко казано несериозно. Все пак компютрите, за чието развитие той направи много, са едно от най-важното изобретения на човечеството. А дигиталната ера е не просто технологично постижение, но и нова реалност. Бил Гейтс отвори прозорецът към нея. Стив Джобс посади дървото отпред. След което ни покани да се присъединим и да си откъснем една ябълка.

Виж 1 част на Биографията на Стив Джобс – създателя на Apple ТУК:

Виж Стив Джобс и прочутата му реч „Останете си гладни, останете си глупави“! ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *