Биография на чудовището Лаврентий Берия – 3 част – с видео

1
Лаврентий Берия

Слад този случай Берия е махнат от НКВД и оставен да ръководи нефтената и горската промишленост, цветната металургия и речния флот. Тоест – тези отрасли, в които вместо да се разстрелват арестантите, се използва трудът им. В началото на войната обаче Берия е върнат в НКВД. Веднага предлага да се отворят концлагерите и всеки затворник да се сражава на фронта. Като член на държавния комитет за отбрана Берия отговаря за производството на оръжията и боеприпаси, а от 1944 г. и за „работата по урана“ или иначе казано – създаването на атомната бомба. Той организира и най-големия таен научно-технически затвор, където работят арестувани учени – не само руснаци, но и германци. В средата на вайната Берия изготвя за нуждите на армейското разузнаване списък на всички перспективни немски изследователи, които трябва да бъдат задържани в родината им. Аналогични списъци имат и западните съюзници. Във всички завзети от тях градове първата работа е била проверка на университетските лаборатории и интерниране на учените. Съветските генерали обаче се интересуват повече от магазините за бижута в германската столица…
Когато шефът на немската ядрена програма Валтер Гайзенберг успява спокойно да напусне съветската военна зона с колелото си, Лаврентий Павлович изпада в бяс. За да не изпусне и останалите учени, той заповядва да се разлепят съобщения из цял Берлин, че всички мъже са мобилизирани за погребване на труповете и разчистване на развалините от войната.
От работа щели да бъдат освободени само притежателите на научни степени, които имат регистрация във военното комендантство. Свикналите с върховенството на закона немски професори веднага идват да се представят на руснаците. Моментално ги изпращат в съветския град Сухуми. Там, в преоборудваните на лаборатории бивши санаториуми, те работят до 1956 година, когато започва връщането им обратно в родината. Сред тях има такива светила в науката като нобеловия лауреат Густав Херц.
По време на войната Берия лично разработва и провежда още няколко спецоперации. Най-печално известната от тях е депортацията на планинските народи от Кавказ, както и на кримските татари и на хората от Калмикия. Депортирани са и много българи, които живеят най-вече в Украйна и Молдова от близо два века. Те са заточени в азиатските републики на СССР и обявени за предатели. Партията се притеснява, че в случай на немско настъпление могат да минат на страната на противника. Днес масовата депортация вече е призната за геноцид.
Почти никой не помни, че и знаменитата операция „Техеран-43“, по която бе направен и популярният едноименен филм, е организирана и проведена от Берия. Тя събира в иранската столица тримата лидери на коалицията срещу хитлеристите: Сталин, британския премиер Чърчил и американския президент Рузвелт, които уточняват плана за американския десант в Нормандия и пълната победа над Германия.
В подготовката на „Техеран 43“ участва и синът на Берия, който веднага след началото на войната става доброволец в

Йосиф Висарионович Сталин

школата по разузнаване и получава званието лейтенант. Освен в Техеран, изпълнява поръчения и в Кюрдистан и Кавказ, воюва и стига до Германия. След войната се жени за Марфа Пешкова – най-голямата внучка на Максим Горки. През целия си живот тя се отнася с явно уважение към свекъра си. „Бе по-умен от всички в Кремъл, взети заедно“, казва Марфа.
Ако все пак Берия има и положителни черти, защо тогава в общественото съзнание е неизменно в образа на мерзавец, чието име трябва да бъде проклинато во веки веков? Отговорът на този въпрос другарите никога не са крили: Той върши най-страшното престъпление в СССР – усъмнява се в комунизма.
В стенограма на 20-тия конгрес на ком. партията Хрусчов обяснява: „Берия има разработен план за свалянето на съветския строй. Не се решава да го направи докато другарят Сталин е жив, но след това пристъпва към изпълнението му, като започва да дискредитира дори политиката на великия Ленин“.
След смъртта на Сталин Берия остава формално втори човек в държавата. Начело на правителството е поставен доста нерешителния и страхлив Георгий Маленков, така че може спокойно да се каже, че четири месеца именно Лаврентий ръководи държавата. За това време успява да прекрати измислените дела срещу несъществуващи врагове на съветската власт и да спре опитите за изселването на евреите в безлюдни части на СССР.

4 част от биографията на Лаврентий Берия ВИЖ ТУК:

Виж погребението на Сталин! ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *