БХК: Борисов няма право да се меси в съдебната власт!

0

Българският хелзингкски комитет отправи остро предупреждение към премиера да спре да си позволява да критикува и напада съдия за решение по дело. Съдът и съдиите са неприкосновени, когато решава дела, гласи позиция на БХК във връзка с делото „САПАРД“.

 Необяснимо и нетърпимо е изказването  на Бойко Борисов за оправдателното решение на САС по делото за пране на пари по програмата САПАРД. Той обвини съдията по делото, че бил един от противниците на министър Цветанов и затова е отсъдил в полза на обвиняемите. БХК припомнят, че съдебният състав е бил от трима души и не може да се напада само единият и твърди, че Борисов чрез нападките си дискредитира съдебната институция и внушава на хората, че тя не работи както трябва.

 Интересното е и че той обвинява само съдия Калпакчиев, но не и другите двама от съдебния състав. Още по-странното е, че Калпакчиев е член на новия Висш съдебен съвет и по този начин се прави внушението, че и новият ВСС няма да работи. Калпакчиев е известен с това, ме критикува Борисов. По същата причина Цветан Цветанов  свали съдия Мирослава Тодорова, понеже тя беше един от най-големите му опоненти. Политиците не бива да се месят в решенията на съда, защото дискредитират същия този съд пред народа и търсят лично отмъщение, което е не само недопустимо, но и възмутително в една демократична държава, се казва още в изявлението на Българския хелзингкски комитет.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *