Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Безопасни ли са енергийните напитки?

От излизането на пазара през 1997 на Red Bull, енергийните напитки бележат огромен растеж. Срещат се почти навсякъде- от супермаркети до бензиностанции. Благодарение на това и рекламните кампании днес консуматорите плащат повече от 9 милиарда долара на година за енергийни напитки. Но какво знаем за тях? Безопасни ли са, носят ли риск за здравето?
Точната им рецепта варира, но общият компонент е кофеинът. Стандартна чаша кафе съдържа 100 mg кофеин, чаша чай – 50 mg, а кутийка кола 35-55 mg. Обикновено енергийните напитки имат повече. Една порция от тях съдържа от 50 до 500 mg кофеин, а добавката на гуарана го увеличава многократно. Кофеинът е симулант. Научни изследвания показват, че кофеинът увеличава бдителността, подобрява

Енергийни напитки

концентрацията и повишава настроението. Средната консумация на кофеин (под 400 mg на ден) е безопасна при повечето възрастни. Но многото кофеин може да предизвика проблеми – безпокойство, раздразнителност, трудности при сън. Свръхдози кофеин биха могли да намалят притока на кръв към сърцето и да доведат до анормален сърдечен ритъм. Много от енергийните напитки съдържат захар, която е „истинската“ енергия. Но тя носи и допълнителни калории, ето защо консумацията на енергийни напитки е свързана с повишаване на теглото. Други компоненти на енергийните напитки са аминокиселината таурин, женшен и витамини. Внимание : женшенът взаимодейства с много медикаменти.  Енергийните напитки често се бъркат с т.нар. спортни напитки. Последните съдържат вода,  въглехидрати и соли, които помагат на спортистите да се рехидратират и да запълнят недостига на електролити. Енергийните напитки са различни. Съдържайки стимуланти, те не заместват електролитите. Нещо повече, кофеинът може да е опасен за дехидратирания организъм при физическа активност, когато има и учестен пулс, и високо кръвно. Не ползвайте енергийни напитки, когато спортувате, те не ви дават необходимата енергия.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *