Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Без милост: И картофите поскъпнаха двойно!

Картофи

Търговци на едро наскачаха срещу обвиненията, че именно те са хората които вдигат неимоверно много цените на стоката. Прекупвачите отрекоха това и заявиха, че пълното безхаберие и неспособност на властите да озаптят спекулантите са виновни за огромната инфлация в последните седмици.

За пример дадоха картофите, които достигнаха рекордните за тази стока цени от по 1. 20 на дребно за един килограм. Според търговците на едро цената на кореноплодния зеленчук по борсите е между тридесет и петдесет стотинки, но докато стигне до крайния потребител преминава психологическата граница от един лев. Простите изчисления показват, че сравнено със същия период за миналата година, става въпрос за точно 100 % увеличение.

Пазар

Собствениците на щандове за зарзават и квартални магазинчета са убедени, че цените няма как да паднат през зимата и популярният зеленчук ще задържи високите си нива. Те си обясняват тази прогноза с факта, че през тази година добивите у нас били ниски и това налагало да продават само вносни картофи.

Заради продължителната суша през това лято производителите в България получили много слаба реколта и това засегнало целия отрасъл. Още повече, че вече производителите вече предпочитали сами да продават продукцията си по тротоарите, вместо да дават хляб на прекупвачите. Завишението в цените бе отчетено и от Националния статистически институт, които регистрираха точно 28 % ръст в цената на картофите.

Бойко Борисов разкрива как се садят картофи по време на криза:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *