Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Банкерът на ГЕРБ Цветан Василев купил незаконно къщата – палат на Атанас Буров – с видео

Цветан Василев

Цветан Василев

Централният офис на Кооперативна търговска банка се намира в сграда – паметник на културата на софийската улица „Граф Игнатиев“ № 10. Оказва се, че шефът на банката Цветан Василев е купил сградата напълно незаконно, заобикаляйки законите. Освен това се е сдобил с имота на известния политик и банкер Атанас Буров за жълти стотинки.
Старинната сграда е една от най-красивите в столицата. Тя е построена от  Атанас Буров през 1921 г. и се превръща в централа на неговата Българска търговска банка. Отличава се с оригиналните скулптури по фасадите, каменните релефи, декоративните маски. Сградата е обявена от НИПК за индивидуален архитектурен и художествен паметник с национално значение. В периода 26-30 г. в нея работи нелегална комунистическа печатница. След национализацията на партерния етаж се помещава гинекологична поликлиника. До 89 г. горните етажи са наети от фирмата „Техимпекс“, а през 92 г. в сградата се настанява Международна банка за развитие.
Скандално е как преди 12 г. този паметник на културата попада в частни ръце. Наследниците на Буров продават на Кооперативна търговска банка два от етажите на сградата. Цветан Василев впоследствие е привлечен и разпитван в съда за това как се е сдобил със сутерена, партера и първия етаж на постройката. Той притежава обща площ от 848 кв. м. в имота. Понеже къщата е паметник на културата, банката е придобила имота като частво лице абсолютно незаконно.
Това става благодарение на общинската фирма „Софийски имоти“, когато нейн шеф е Тодор Добрев.
През 99 г. се издава акт за общинска частна собственост от кмета на район Средец. След това, с решение на Столичния общински съвет, имотът е включен в капитала на „Софийски имоти“.
Общинското дружество обаче взима решение да го продаде на Цветан Василев.
Все пак вещите лица правят експертиза, която доказва, че Цветан Василев е купил сутерена, партера и първия етаж от сградата за жълти стотинки. Оказва се, че сумата, която шефът на Корпоративна търговска банка е пратил е с около един милион лв. по-ниска от реалната пазарна стойност.
Прокуратурата назначава многократни проверки по случая, а в съда е внесено обвинение за безстопанственост срещу Василев по член – 219 от Наказателния кодекс. Тъй като от 99 г. е минало много време, липсват СРС-та и свидетели, затова прокуратурата

Великолепния палат на легендарния банкер и политик Атанас Буров

Великолепния палат на легендарния банкер и политик Атанас Буров

трябва да работи само по документи.
На последното привикване, когато Василев е давал показания в съда, той казва, че цената е толкова ниска, защото имотът е закупен с големи тежести.
Никой обаче не може да каже къде е сега автентичното бюро на Буров, както и всички останали исторически богатства на тази къща.
Цветан Василев е човекът, в чиято банка се съхраняват 70 % от активите на държавата. Именно с тези пари, Василев захранва под формата на многомилионни кредити депутата Делян Пеевски, който пък ги използва, за да купува на килограм вестници, телевизии, сайтове, радиа и прочие канали за пропаганда в полза на правителството на ГЕРБ.
Иначе Атанас Буров е роден през 1875 г. и е един от създателите на Народната партия.
Представител е в 10 Народни събрания. Министър е на търговията, промишлеността и труда, а в трите правителства на Андрей Ляпчев е министър на външните работи и изповеданията.
Любопитно е и първото жилище на Атанас Буров, което се намира на ул. Оборище 1. Когато комунистите идват на власт, му отнемат дома, а банкерът е набеден за фашист и тикнат в затвора, където умира. В апартамента е настанен синът на бившия партиен лидер Милко Тарабанов. И до днес той живее там.

Кой е Атанас Буров! ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *