Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

БАН раздава имотите си на безценица – с видео

BANДържавата нападна БАН заради стотиците имоти на Академията, върху които искаше да сложи ръка. Учените пък се заинатиха – защо някой друг да печели от имотите им? Разбира се, официалният предлог за войната беше науката и бъдещето й. Но как да очакваме от правителството да цени науката, когато самите учени са се превърнали в търговци?

Скандални договори за отдаване под наем на имоти на Академията, които ощетяват БАН с милиони, разкри в-к „Торнадо” с проверка в Агенцията за държавна финансова инспекция. От документите става ясно, че самият БАН

БАН протестира за повече пари, въпреки че има стотици имоти

БАН протестира за повече пари, въпреки че има стотици имоти

сключва неизгодни сделки, от които нищо не печели, а в същото време се оплаква, че няма пари за наука и изследвания.

Парцел от 6000 кв.м. в София даден под аренда срещу 100 евро на месец, е един от многобройните примери за нерентабилни сделки. Най- много са сключвани договори за съвместна дейност между институт на БАН и фирма. По този начин Академията отдава под наем, на цени многократно по- ниски от пазарните, своите имоти. Излиза, че арендаторът е на голяма печалба, а стопанинът – без нищо. Никъде няма подобна самоунищожителна практика!

Имотът на БАН  в Студена

Имотът на БАН в Студена

Институтът по биология подписва договор с фирма „Агробиопласт” за съвместно производство на биопродукти срещу отдаване под наем на 5000 кв.м. на предприятието. Фирмата всъщност произвежда пластмаса, но плаща по 6 ст.за кв.метър.

Много често, дори няма подписан документ за отдаване под наем на имоти на БАН на частни фирми. Открити са и договори подписани от лица без такива правомощия.

Фрапиращи нарушения са открити и в стопанисването на жилищния фонд на Академията. В много от апартаментите живеят лица, които изобщо не са служители на БАН. Въпреки това плащат като такива – по 50 лева месечен наем. Има и случай, при който шеф на институт продава апартамент от 90 кв.м в центъра на София, за да си купи жилище в Кавала.

БАН печелят на година 3-4 млн. от отдаване под наем на имоти – реалната печалба би трябвало да е поне двойна. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *