Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Българската ракия решила изхода на Руско-Турската война!

voina 1Освобождението на България е един от най- славните ни моменти в цялата история. От първи до 12-ти клас учебниците ни описват обстойно събитията от Руско- турската война (1877-1878). Има обаче много комични факти, които са достояние само на любителите-историци. Малко хора знаят, че едни от най- славните победи над турската армия, всъщност са постигнати благодарение на нашенската ракия!

Как руснаците са превзели Пловдив? Поради местоположението си, градът бил от изключително стратегическо значение. Два месеца преди подписването на мирния договор и Освобождението на България, Пловдив все още се намирал под турско владичество. Страховитият Сюлейман паша и 15-хилядната му армия държали града в железен обръч. Войската се намирала

Руски войници

Руски войници

на гарата. По обяд, Пашата седнал да яде. Но изведнъж запъхтени адютанти дотичали при него и му съобщили, че многобройна руска армия нахлула в града. Паника обхванала турците и те побързали да избягат от Пловдив. Всъщност това изобщо не била войска, а малка дружинка пияни руски войници. Преди да стигнат до бъдещата столица на Източна Румелия, солдатите освободили няколко селца в района. Зарадвани, местните българи посрещнали братушките възторжено и богато ги нагостили и напоили с ракия. Според историята, след среднощен запой, на другия ден по обяд шепата неизтрезнели руснаци решили да превземат Пловдив. В пристъп на алкохолно въодушевление и с бойни викове прекосили Марица и влезли в града. Турците толкова се стъписали от гюрлутията, че решили, че това е многохилядна армия.

Мехмед Али

Мехмед Али

И в Северна България ракията се оказва решаваща за елиминирнето на турската съпротива. Гарнизонът в Шумен бил под командването на Мехмед Али- приел исляма германец. Началникът бил известен със слабостта си към алкохола и безконечните мухабети. Мехмед Али бил чест гост в чорбаджийските домове в града. По цели нощи ядял и пиел с местните богаташи. Постоянният му махмурлук се отразил пагубно на шуменският гарнизон, както и на турските войски в Русе, Силистра и Варна. Мехмед Али не участвал в бойните действия и така без да иска осигурил комфорта на левия руски фланг. Изводът от тази история е, че алкохола действа като катализатор: на можещия- позитивно, а на некадърника- пагубно. И един съвет: Който не може да пие- да не го прави!

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *