България – страна на куриози! Как цяло училище посрещна Христо Ботев на гарата през 1961 г.

0

пионерчетаЧе България е държавата на куриозите спор няма. Достатъчно е да ви разкажем само няколко невероятни истории, които будят смях, уплах и неизменно ни карат да си зададем въпроса: Възможно ли е да има такива хора и ситуации?!? 56-годишният Младен Михайлов от село Кадиево се запил с компания в селския хоремаг. Към 3 през нощта поискал от кръчмаря да му направи салата. Кръчмарят отвърнал, че тук не е ресторант и предложил царевични пръчици. Ядосаният Младен взел нож, отрязал едното си ухо, нарязал го на ситно и го посолил. След което го споделил с другарите си. Преди години пък, пак в същото село, след зверски запой 56-годишен мъж кастрира с джобно ножче другаря си по бутилка. Така единият от тях до края на живота си ще ходи без мъжкото си достойнство, а другият преди дни бе пуснат от затвора.
hristo_botevУникални случки могат да бъдат проследени ако човек се зарови из провинцията, за която мнозина използват клишето, че била истинската България. Някои са описани в местната преса, други само се споменават от уста на уста.
Като случая с Детето на Африка от Димитровград. Историята се развива през далечната 63-та година и е повече от комична. 24-годишният тогава анголец Енрике Бенджи е дете на дипломати, живее в столицата на Франция – Париж и учи в скъпарски университет. След като завършва офталмология, преди да се впусне в истинския тежък живот, решава да си подари 1 месец абсурди куриозиавантюри и пътешествия. И като начало на това странстване избира нашата родина. Причината да избере България била, че за него това била възможно най-забутаната и непозната държава на света. Доктор Бенджи обаче си нямал представа, че димитровградската комсомолска секретарка Добринка Червенкова редовно си пишела с анголска прокомунистическа младежка организация „Децата на Африка“. В едно от писмата си до нея те попитали димитровградското ДКМС дали желаят да си сътрудничат. Червенкова дала утвърдителен отговор, но повече писмо от въпросната организация така и не получила. Доктор Бенджи, който си нямал хал-хабер за епистоларната кореспонденция между двете организации първо разгледал столицата София. Но бързо се отегчил и потеглил за провинцията, където попаднал в Димитровград. Разхождайки се безцелно около местния хотел „Москва“, попаднал в полезрението на въпросната комсомолска секретарка. Като го съзряла, тя буквално извикала от възторг: Детето на Африка ни дойде на крака! А в онези години да срещнеш черен в Димитровград било все едно да кацне НЛО.
Шашардисаният анголски младеж бил бързо настанен в най- луксозния и единствен градски хотел в Димитровград, а вечерта бил спретнат страховит банкет за посрещане на скъпия африкански другар. На банкета скоростно били докарани всички партийни величия от областта, които да се здрависат с Бенджи. На следващия ден го повели по заводи и предприятия, да му показват технологичната мощ на социалистическа България, а вечерта- пак банкет, с гарнитура – художествена самодейност… и пак в негова чест. Стари димитровградчани си спомнят как негърът се разревал като хлапе, когато половината град се стекъл на гарата да си го изпрати за Ангола.
абсурд куриозОтново в Димитровград се разиграла и още една също толкова нелепа и шантава история. През 61-ва г. във Втора димитровградска гимназия „Христо Ботев“ пристигнало писмо от анонимен изпращач. То било адресирано до директорката на училището Златка Ганева. В писмото се твърдяло, че Христо Ботев всъщност не е бил убит, а турските заптиета са го арестували под връх Вола и доскоро са го държали в плен в Анадола. Анонимният автор на смехотворния пасквил алармирал Златка Ганева, че след два дни революционерът-поет ще бъде освободен и пуснат да си ходи в България. И точно в 12 часа и 9 минути ще пристигне с влака на гарата в Димитровград.
Директорката за едната бройка да получи удар от вълнение. Но като се съвзела, запретнала ръкави да организира подобаващо посрещане на Героя. Хич не се и замислила, че роденият през 1847 г. Христо Ботев , през въпросната 1961 г. е трябвало да бъде на 114 г., което си е световен рекорд по дълголетие. Амбициозната Златка Ганева отменила учебните занимания, а възпитаниците до един били строени да маршируват на перона на гарата. Хрумнало й, че за последните 85 години надали някой в Диарбекир му е осигурил бръснар, който да го обръсне. Затова директорката повикала и градския берберин бай Станчо, който в случай на нужда да ощави Ботев още на перона, докато школниците му пеят революционни песни. Строили се на перона комсомолци, пионери и чавдарчета, зад тях христо ботевфолклорен състав, а встрани от цялото това тържествуващо множество – бай Станчо с бръснача и огледалото… Влакът пристигнал съвсем навреме. Гръмнала духовата музика. Тренът от Истанбул през Димитровград за Белград спрял на перона. Но от влака слезли само някакви селяни с торби, които изпоцапали с калните си обувки специално разстланите за случая червени килими.
В близкия Кърджали пък, в по-ново време, решили да преименуват улицата на известния художник Владимир Чукич. Тъй като бил почетен гражданин на града, го помолили сам да измисли новото й име. Ами, аз съм почитател на Салвадор Дали, казал той, нека я кръстим на него. Не се знае къде се е проявил разваления телефон в доминираната от турци община, но скоро из цялата улица били поставени чисто нови табели с надпис: „Салвадор Али“.
Освен с имената на улици, истинската България или по-точно – селската такава често шашка и с имената на футболните си отбори. Малцина например знаят, че в село Зетьово се гордеят с местния ФК „Ужас“, а тимът на Брестовица се казва ФК „Цербер“. Навярно именно това име е дало идеята на феновете да връзват зло куче на вратата на съперника. По време на целия мач то лаело и се хвърляло да хапе вратаря на противниците. И така, естествено, доста го разконцентрирало.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *