Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

България с още един приз – най-много работещи безработни!

Заедно с Румъния пак сме на челно място в ЕС, този път по сива икономика, отчетоха от Националния център с име „Икономика на светло“ Средната цифра за Европа е 15 процента, а у нас два пъти повече.

В България единствено е постигнат напредък в търговията, където има касови апарати и и се правят зверски проверки на фактурите. Но и тук може да се пести от осигуровки на работници, защото всеки може да каже, че замества за един час приятелката си. И после да звънне на шефа. Най-мътните сектори са строителството и туризма, признават от центъра. В строителството се наемат хора на почасова ставка, или за извършване на определен обем работа. Там много често не се сключват договори и се работи на принципа „взимай надника и бягай“. Ако изобщо получиш някакъв надник. Работодателите масово пестят от осигуровки, а при проверки твърдят, че лицето е назначено днес и е на тридневен изпитателен срок.

 По същия начин работят камериерки в хотелите. Те винаги могат да се маскират, като посетители, или гости на хотела. Не издават работодателите си, защото предпочитат да получават пари, вместо да бъдат осигурявани и накрая да не получат нищо. Не може да се установи и точния оборот на хотелите, понеже в част от стаите се настаняват хора, които не са получили нито касова бележка, нито фактура. Същото е положението в частните къщи за отдих, почасовите квартири за нелегални двойки, безбройните сергии, малките магазинчета, малките частни строителни фирми, така наречените студентски бригади, ресторантските музиканти и певици, общите работници и в много други професии. Ако не ни съдират от данъци, можем да извадим хората на светло, коментираха работодатели. Те обаче плащат прекалено много пари на държавата, че още съществуват като фирми и ако са лоялни и към работниците, ще фалират.

Младежката безработица е сред основните проблеми както у нас, така и в ЕС. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *