Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

България плаща 200 милиона заради Октоподите на ГЕРБ

Големият октопод- делото, което трябваше да разкрие крупни финансови престъпления и пране на пари, приключи, преди да влезе в съдебната зала. По-точно би било да се каже на жаргон – изтече в канала, и то по вина на онези, които го започнаха: прокурорите, начело със Светлозар Костов, по нареждане на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и неговия шеф Бойко Борисов.

цветанов

Цветанов си изми ръцете и заяви, че виновник за провала е прокуратурата – т.е. Светлозар Костов. Съдия Биляна Вранчева е прекратила делото, тъй като държавното обвинение така и не реши дали ще го внесе в съда. Преди три месеца Вранчева даде срок на прокурорите да решат какво ще правят след двугодишно мотаене и тъй като очевидно самите те не са имали никога намерение да водят такова дело, съдията реши да сложи край на този цирк, както впрочем я задължава и законът.

Преди две години бяха повдигнати обвиненията, а преди четири – извършени арести, кадри от които се въртяха денонощно по големите телевизии. Освен Алексей Петров обвиняеми бяха братята Пламен и Йордан Стоянови, Николай Велков, Антон Петров и Момчил Кръстев. Преди четири години Цветан Цветанов обяви по телевизията, че това е организирана престъпна група, която представлява гръбнакът на българската мафия, и че със затварянето й в следствения арест този гръбнак вече е пречупен.

Ако си спомняте, тогава МВР пусна цял списък с членове от Наказателния кодекс, по които са задържани споменатите лица. Почти веднага стана ясно, че те са се видели за първи път в следствения арест, че това е скалъпена история, която трябваше да хвърли прах в очите на хората, да утвърди имиджа на новоспечелилата ГЕРБ като партия, която най-после ще пребори корупцията по висшите етажи на властта,и да отклони вниманието от невижданите престъпления и далавери, които Бойко Борисов и обкръжението му правеха по време на своя мандат. Още тогава писахме, че делото в медиите няма нищо общо с делото в съдебната зала.

Въпреки че повечето от обвиняемите бяха пуснати почти веднага, а в ареста останаха само Алексей Петров и Антон Петров, и въпреки че това дело беше очевидна постановка, медиите така и не си направиха труда да проследят внимателно какво се случва с него и да покажат фактите такива, каквито са. Тази седмица стана ясно, че всичко е било една измислица, и то забележете, благодарение на онези, които я започнаха. Прокурор Светлозар Костов така и не можа да внесе обвинителен акт, което показва, че не е имало никакви доказателства за едно от най-знаковите, както сам той го наричаше, дела в новата ни история. За читателите ще поясня, че в хода на целия този пропаганден театър делото „Октопод“ бе разделено на две, за да може да има претекст Алексей Петров да стои в ареста без произнесена присъда.

„Големият Октопод“, за който говорим и който приключи безславно, трябваше да изобличи Петров и другите задържани в пране на пари, огромни финансови злоупотреби, източване на големи фирми и срастване на мафията с държавата. Всичко това изчезна. Остана само така нареченият „Малък Октопод“, който още се точи в съдебната зала и който разнищва бизнес отношенията на Алексей Петров и Валентин Шотев от 1998 г. Оттогава датира техен спор за едно частно училище, в което двамата били съдружници и още няколко основно дреболии, които не представляват абсолютно никакъв интерес за самите участници в този процес, камо ли за широката публика, която години наред бе облъчвана с медийната измислица за Октопода.

Впрочем делото, което в момента се води в Софийския градски съд, бе изкуствено събудено за живот, за да обслужи тезата на обвинението, което не можа да намери доказателства за по – големите си лъжи от така наречения „Голям Октопод“. Припомням, че на два пъти преди 12 години прокуратурата отказала да се занимава с фирмената разправия на двамата съдружници, както и с оплакванията на свидетеля Георги Цветанов, който днес се явява нещо като основен свидетел срещу Петров. Искам да кажа, че дори това дело, което тече в съдебната зала, няма никакво отношение към тържествено обявената борба с мафията, а обикновено подобни спорове се решават в граждански дела, каквито има стотици хиляди от 1998 г. до сега.

Единият от арестуваните по делото „Октопод“, Пламен Стоянов-Дамбовеца, обяви, че ще иска компенсация от 85 милиона евро за вредите, които държавата е нанесла с ареста и обвиненията му и които четири години по-късно продължава да причинява на бизнеса му. Стоянов е предявил претенциите си пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Освен него жалбоподатели са и всички фирми на фамилията, а искът е предявен, след като миналото лято бе направен одит от международна компания, която е изчислила точните загуби и пропуснатите ползи за семейството и неговия бизнес. Имуществото на братята Дамбовци беше блокирано, сметките им запорирани, а в медиите те бяха изкарани едва ли не най-големите злодеи на България.

Някои от тези запори са валидни и до днес, въпреки че Дамбовците все още не са заставали пред съда. Впрочем след ареста на Алексей Петров бяха извикани на разпит и обискирани редица бизнесмени, които са го познавали, а бизнесът на компаниите им пострада сериозно, след като държавата изнесе компютри и документация, която така и не им върна.

Става дума за обикновен разбойнически произвол, за който трябва да се търси персонална отговорност. По всяка вероятност всички, които пострадаха покрай делото „Октопод“, ще заведат дела срещу държавата и ще ги спечелят.

По най-груби изчисления пропагандната акция на Цветан Цветанов, чието некадърно изпълнение бе осъществено от Светлозар Костов, ще струва на българските данъкоплатци около 200 милиона лева. В тази сметка са включени не само исковете, но и огромните разходи, които държавата направи от безсмисления показен арест преди четири години до ден днешен.Обикновено в България въпросът за отговорността се размива, но тук нещата са много ясни и прости. Шефът на Специализираната прокуратура Светлозар Костов носи генерална отговорност за провала на делото „Октопод“. За това, че сам той не намери акт в съда. Неговата некадърност и поръчката, която изпълни, ще струват огромни пари на цялото българско общество.

Това е достатъчно основание Висшият съдебен съвет да се занимае със случая. Впрочем това няма да е първата проверка срещу любимия прокурор на Цветан Цветанов и Станимир Флоров. Етичната комисия на ВСС вече извърши проверка срещу шефа на Специализираната прокуратура за уронване на престижа на съдебната власт. Тази проверка беше направена, след като почти всички колеги на прокурор Костов се оплакаха от арогантното му поведение и милиционерския стил на работа в органа, който управлява. Провалът му с делото „Октопод“ би трябвало да сложи край на шеметната му кариера, която направи само защото изпълняваше мръсните поръчки на ГЕРБ. Това ще е добър сигнал и за всички останали магистрати, които изнасилват правото заради личния си интерес.

 

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Един коментар за България плаща 200 милиона заради Октоподите на ГЕРБ

  1. Къчо Карамасуров Отговор

    07.03.2014 в 10:34

    ВСИЧКИ СА ЗА ЛИКВИДАЦИЯ: СТАР БАРДАК С ДЪРТИ КУРВИ-ЗАСЛУЖИЛИ ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ ОТ КРИМИНАЛНИЯ „ПРЕХОД“-
    НАШАТА МАФИЯ СЕ ГАЛИ, В СКУТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА…!?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *