Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

България на първо място по брой сираци в Европа

dom1Домовете за изоставени бебета в страната ще бъдат закрити. Процедурата по ликвидирането на общо 32- те заведения ще се извършва плавно и ще продължи в следващите 15 години. Децата ще бъдат връщани при биологичните си родители или ще им бъде потърсено приемно семейство.

Над 2000 деца до 3 години в момента са настанени в домовете. Повечето имат семейства, които обаче са абдикирали от задълженията си и са ги подхвърлили на държавата. Най- честото оправдание на родителите да изоставят новородените е липсата на финансови възможности.

1047 деца от детските домове страдат от тежки заболявания и увреждания. Министерство на здравеопазването е domнаредило проверка на поставените диагнози и дали се прилага подходящото лечение. Въз основа на резултатите, ще се вземе решение по какъв начин детето да бъде интегрирано в обществото.

Програмата предвижда и създаването на центрове за консултация, както и на защитени жилища. Майките ще намират подслон, подкрепа и съвети, така че да не им се налага да се разделят с децата си.

През последните години, домовете за изоставени деца у нас станаха по- известни като “къщите на ужасите” или „концлагерите” . Въпреки това, проблемът дълго време се отбягваше. Дори шокиращите кадри на болни и гладни деца не бяха в състояние да провокират желание за реформа в старата система. Но чисто физическата промяна, няма да има успех, ако не се промени нагласата на хората да прехвърлят отговорността върху държавата. По настояще, България е на 1 място в Европа по брой на изоставени деца до 3 – годишна възраст.  Повечето родители рядко посещават дома, за да видят детето си. 70 % от изоставените бебета са роми.

Медиите дадоха силен тласък на промяната. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за България на първо място по брой сираци в Европа

  1. Пълни глупости и измислици от 1001 нощ.. последните 12 ДДЛРГ-та бяха закрити през 2015г. а посочената цифра 3000 е от преди 10 г когато всички ддлрг-та все още не бяха закрити!

  2. Кристо Отговор

    28.02.2017 в 7:02

    И за жалост се закриват тези домове, да се социализирали децата с увреждания. Извинете, ама вие искате ли хора с увреждания около вас и децата ви? Дали е жестоко? Не знам. Ако такъв свободно разхождащ се по улицата нарани детето ви, жестоко ли ще ви е? Ако такива ги манипулират да стават престъпници, а после не ги съдят, защото “ не разбират значението на извършеното от тях“ жестоко ли ще ви е? Ако висят по ъглите на улиците за пари, ако когато пораснат тръгнат да изнасилват, защото момичетата не ги искат, жестоко ли ще ви е? И маса пари за приемни семейства, д..ба и принцовете и принцесите. От тия социални служби само глупости.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *