Атака към Луната

0

На човечеството явно все повече му отесняват пределите на Земята. Хората отдавна летят в Космоса, но сегашните идеи са да бъде заселено и друго небесно тяло. Вече има планове за пилотиран полет до Марс, но там нещата са сложни и скъпи. Най-напредналите космически сили отново обърнаха поглед към Луната.

Луна
Луна

В 20 часа, 17 минути и 42 секунди Нийл Армстронг докладва: „Хюстън тук база на Спокойствието, „Ийгъл“ кацна“. Датата е 20 юли 1969 г. и целият свят има възможност на живо да проследи първата човешка стъпка на лунната повърхност. Армстронг осъзнава историческия момент и подсилва емоциите с думите си: „Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството“.

Руснаците подготвят изграждането на обитаема станция на Луната
Руснаците подготвят изграждането на обитаема станция на Луната

Долу на Земята милиони американци ръкопляскат и се прегръщат, а руснаците опитват да потопят в пълно затъмнение успеха на капиталистическия враг. След този успешен опит двете най-големи космически сили по различни причини забравят за много дълъг период естествения спътник на Земята. Сякаш Армстронг и екипажът му са установили, че там няма нищо интересно и не си заслужава отново да се лети, за да се съберат шепа прах и мъртви камъни.

40 години по-късно нещата изглеждат по съвсем различен начин. САЩ и Русия отново обръщат поглед към белия кръг на небосклона. Китайци и японци не остават по-назад и твърдят, че имат амбициозни планове, свързани с Луната. Най-смели в своите планове са японците

Тяхната корпорация „Шимизу“ е готова с мащабен план за превръщането на спътника в гигантска соларна електроцентрала. Авторите на проекта твърдят, че след изграждането на системите на Луната ще се произвеждат 13 хил. теравата електричество. За сравнение Америка произвежда за една година малко над 4 хил. теравата.

Японците са убедени, че в не толкова далечното бъдеще на естествения ни спътник ще може да бъде изграден пръстен от соларни панели с дължина над 10 хил. километра. Той ще обикаля цялата лунна повърхност и така ще осигурява 24-часово изложение на слънчева светлина. Инженерите имат разрешение и на проблема как да бъде пренасяно произведеното електричество на Земята. Те планират трансферът да се осъществява с помощта на лазери, които да пращат електричеството до специални земни станции. Авторите на идеята са убедени, че подобен проект ще глътне десетки и дори стотици милиарди долари, но пък вложените средства със сигурност ще се избият по най-бързия начин.

И докато японците мислят как да си доставят електроенергия от Луната, вместо от опасните им ядрени електроцентрали, руските им колеги вече планират да изградят обитаема лунна станция.

„Ръководителят на федералната космическа агенция Владимир Поповкин нареди да започнем проучване на възможността в най-близко бъдеще да бъде изпратен пилотиран полет до Луната. Имаме ясна представа колко амбициозен е този проект, но в никакъв случай не е просто научна фантастика. Крайната цел на усилията ни ще бъде изграждането на обитаема лунна база, което със сигурност ще е една огромна крачка напред в стремежа на човечеството да напусне за по-дълго пределите на Земята“, гордо съо.бщи директорът на Института по космически изследвания към Руската академия на науките академик Лев Зелений.

Големият шеф със сигурност е наясно, че му предстои да бъде въвлечен в бясна надпревара.

Американците също имат намерение отново да посетят Луната след успешния полет на „Аполо“ 11. Щатската космическа агенция в никакъв случай не стои със скръстени ръце и вече изстреля сонда към Луната. Според официалните съобщения апаратурата има за задача да изследва разредената атмосфера и лунния прах на земния спътник. Неофициално от НАСА твърдят, че започват свои проучвания за възможността да бъде изградена база за астронавти, които да се потрудят върху построяването на лунен телескоп, който ще отвори още повече кръгозора ни към необятния Космос.

И за да не останат по-назад, китайците наскоро изстреляха своя сонда. Целта им също е да съберат повече данни за лунната повърхност. В проекта се включва и Европейската космическа агенция. Оттам твърдят, че само съвместните усилия на няколко мощни икономики ще бъдат гаранция за успешното приключване на проекта за заселването на Луната. До този момент нито един от основните играчи не се е наел да даде конкретен срок за осъществяването на пилотиран полет до толкова вълнуващия земен спътник.

  

Свършиха местата за полета до Марс

По-смелите фантасти гледат с пренебрежение към Луната, вярвайки в идеята за заселване на Марс. Големите космически сили понякога също се размечтават за пилотиран полет до Червената планета. В това време на бял свят се появи екстравагантният проект за еднопосочен полет до четвъртата планета от Слънчевата система. И до днес учените не могат да открият начин как да изградят кораб с толкова гориво, че да стигне за отиване и връщане. Далеч по-лесно ще е, ако в резервоара се сипе само за отиването.

В тази връзка ентусиасти, подкрепяни от скучаещи милионери, обявиха намерението си в близко бъдеще да потеглят за Марс, където да се установят завинаги, фактът, че няма обратен полет, явно не стряска желаещите да заминат и много преди крайната дата за записване се бяха събрали над 200 000 доброволци. Сред тях имаше и десетина българи, които явно също са решили, че няма какво повече да правят на Земята и е време да се преселят на друга планета.

ВИЖ ВИДЕОТО: 

http://youtu.be/pmh35hPJ5bM

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *