Асен Блатечки искал да става бияч

0

Актьорът тръгва на тренировки по кик – бокс и муайтай

Асен Блатечки

Асен Блатечки, който този сезон журира шоуто „България търси талант“, бил гласен за бияч. Преди време актьорът получил предложение да се пусне в състезанията К1, които съчетават едновременно техники от муайтай, кикбокс, таекуондо, карате и бокс.

Блатечки спортува активно още от тийнейджърска възраст. „Тогава бях много напред с материала, но отказах да се пусна боец, защото киното ме влечеше повече“, споделя Блатечки. В неговия род всички мъже са били спортисти. Дядо му по майчина линия бил шампион по бокс. Чичо му и вуйчо му пък са ритали в „Левски“.

„Когато ме приеха в университета, баща ми дойде при мен и се разплака. Призна ми, че цял живот е искал да стане артист, но в неговата среда това се е смятало за нещо срамно. В квартала му всички се подигравали на хората на изкуството и ги наричали „педерасти“. Това го накарало да се откаже от идеята си, но имал желание някой в семейството ни да се занимава с театър“, споделя Блатечки.

Всъщност той наследил артистизма си именно от родителя си, който за съжаление не успял да доживее до дълбоки старини. Загубата му Асен преживял тежко и дори днес трудно приема факта, че баща му е покойник. Все още страда на моменти, макар да твърди, че е опериран от чувство на депресия и самосъжаление. Шокът от загубата му бил съпроводен и от смъртта на майка му, която също си отишла без време.

„Постоянно мисля за тях и не съм ги прежалил. Понякога си мисля, че щастието и болката вървят ръка за ръка
в човешкия живот. Без едното не би съществувало и другото“, философства звездата от сериала „Фамилията“.

Причина за голямата близост между родителите и актьора бил фактът, че те били най-голямата му подкрепа във всичко, с което се захващал. Асен още от момче хранел нескрито възхищение към принципите на родителите си, които се опитвали да го възпитат в кодекса на честта и мъжеството.

И двамата били напълно различни от всички своите познати. Не членували в партията и бягали от всички масовки, поведение, което никак не изглеждало нормално за годините на социализма. Баща му ходел с дълга коса, а майка му с къси поли, които никак не се гледали с добро око от комшиите. Съседите се
дразнели и от друго – честите купони в дома на Блатечки. Семейството водело бохемски живот и никак не обичало да слуша музика тихо. Редовно по поводи и без такива фамилията канела гости и до късно слушали забранени песни. Дори милиционерските проверки не ги стряскали и карали да укротят своя бунтарски характер. Същият, заради който днес Асен носи етикета – лошото момче на българското кино.

„Имах уникални родители. Научиха ме на всичко – да обичам свободата и да се справям сам. Баща ми държеше на чисто рицарските неща – да не крада, да не предавам приятели, да не говоря зад гърба на хората. Абсолютно винаги ме е подкрепял с каквото и да съм се захващал“, спомня си днес актьорът, който е един от журито в „България търси талант“.

Именно за това никак не е случайно, че бунтарският нрав на Блатечки не бил укротен от родителите му, а напротив – окуражен. Същевременно обаче те го учели на отговорност към действията, които предприема. Баща му дори се опитвал да го готви за момента, в който самият той ще бъде глава на семейство и да възпитава своите деца в мъжество и борбеност.

„Баща ми беше най-големият мъж, когото съм срещал през живота си. За мен беше идол. Външно сме като близнаци, което е рядко, защото обикновено момчетата приличат на майките си. Той беше доста по-краен от мен във всичко. Наследил съм упоритостта му и любовта към близките и семейството. Всеки ден си мисля какво щеше да бъде, ако той и мама бяха живи“, скърби Асен.

Днес Блатечки се опитва да предаде заръките на родителите си и на дъщеря си Катерина. Малката е най-голямата му слабост и както самият Асен признава, може да го върти на малкия си пръст. Това качество обаче не било наследено от него, а от майка й – актрисата Катерина Горанова. За разлика от повечето амбициозни звездни родители двойката не държи тяхното дете да се готви за актьорска кариера. По думите им са я оставили сама да избира пътя си, който отсега е доста неясен. Желанията й се менят ежедневно, както капризите на всяко дете във възрастта на пубертета.

В едно обаче Блатечки е категоричен – иска дъщеря му да бъде истински мъжкар в отношенията си с другите и да не се оставя на течението. Точно за това от малка я записал на бойни спортове, които да калят духа й. Все пак именно те се оказали сериозна подготовка за Асен на младини, когато 4 пъти станал шампион на България по карате.

„Насочих я към таекуондото още когато беше на три, а майка й пък я записа на балет. Не става за балерина, затова започна да тренира модерни танци. Отказа ритниците за сметка на танците, но пък сега я водя на тенис. Според мен спортът е много важен за изграждането на една личност“, убеден е актьорът.

http://www.youtube.com/watch?v=cr-7NIQWfew

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *