Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Археолози – иманяри под прикритие – с видео

antikiУчастват ли археолози и историци в разграбването и разпродаването на културното ни наследство? Прокурор Николай Соларов повдигна въпроса с твърдението си, че много учени участват в престъпни схеми за трафик на антики. Със специални разузнавателни средства са прихващани разговори между археолози, някои от които доста популярни имена, и мафиоти, за които е известно, че ръководят иманярски банди.

На по- високо стъпало в престъпната пирамида се намират корумпирани полицаи, които заработват допълнително в мафиотските групи за търговия с исторически ценности. Работата на ченгетата е проста – да покриват

Участниците в разкопки често работят и за иманярите

Участниците в разкопки често работят и за иманярите

сигнали за иманярските набези, т.е. да не правят нищо.

Из научните среди, се носят слухове, че някои от най- големите открития при разкопки, всъщност са закупени от иманярската мафия. Затова понякога на едно място се намират предмети от различни епохи, които просто няма как да са заедно. След като се направи голямото откритие, което шумно се рекламира в медиите, цената на находката набъбва неимоверно. Говори се, че много директори на музеи се прехранват като изнасят антики, на които се прави имитация – фалшификата се връща обратно в институцията, а оригинала отива при частен колекционер.

Китов също работел с трафикантите?

Китов също работел с трафикантите?

Едно от светилата на родната археология, покойният проф. Георги Китов, също е бил уличен във връзки с трафиканти на антики. Когато през 2001 му спират парите за правене на разкопки, заради изполване на иманярски методи, изтъкнатият учен се свързва с мафиотски структури. Групировката му отпуска щедра субсидия, но му изпраща свои хора да следят работата. При него бил открит Иво Георгиев, обвинен в изпълнение на мокри поръчки на Маргините. И това не е единственият случай, когато мутри са присъствали на разхопки на Китов. Веднъж дори се стига до сериозен сблъсък между полицаи, дошли да охраняват пренасянето на антики, и борчета, които се опитвали да спасят инвестицията на боса си.

Каналите за износ на старинни предмети в чужбина със сигурност се покровителстват от високите етажи на властта, тъй като досега липсва адекватна политика за борба с трафикантите. Дори се стигна до абсурда да се закрие специализираното звено към ГДБОП, което отговаряше за това. А шефът му Бойко Николов се самоуби, но и досега тегне съмнението, че някой му е „помогнал“ да сложи край на живота си.

Акция „Иманярите“. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

3 кометара за Археолози – иманяри под прикритие – с видео

 1. археомонопол Отговор

  20.08.2010 в 16:06

  Тъй наречената културно-историческа мафия съществува само в колцина страни по света, където е въведен държавен монопол в тази сфера.
  България с новия драстичен закон стана една от тях. От тук нататък със сигурност ще има мафия, ще има все повече и все по-малограмотни иманяри, все повече научни помагачи и все повече дилъри и купувачи.
  Историята доказва, че точно рестриктивния режим ражда мафията.
  Единственият начин да няма мафия е да се либерализира режима. Когато тази дейност навлезе в полето на бизнеса има правила, нещата може да се контролират, а частникът навсякъде по света се е доказал, като по-добър стопанин от държавата.
  Никъде в никой международен документ не се казва, че формата на собственост е критерий за опазване на културното наследство, а напротив. Без оглед на собствеността културното наследство трябва да се опазва и социализира. Всички бла-бла, че сме в тройката с Италия и Гърция, че сме втория Египет и нам си кво са постни спекулации на поддръжниците на държавния монопол.
  Всъщност при тези (последните http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=578685) твърдения на полицаи и прокурори той е по-скоро „археоложки монопол“. При този закон, който написаха археолозите изцяло те колят и бесят и правят абсолютно безконтролно каквото си искат.
  Не са предвидени никакви ефективни форми за полеви и последващ контрол, а обществения контрол не успя да влезе в закона под никаква форма…
  Това, че прокурори и полицаи дръзват освен с иманярската мафия да се борят с археоложката мафия им прави чест, но се съмнявам, че това ще си остане само на фаза медийни изяви.
  Археологията в България е парцелирана от шепа хора, т.нар. археоложки кланове. По-скоро това са династии понеже вътре роднинските връзки са правило…
  Някога ДС ги контролираше с всички познати тогава способи, но след промените никой не ги контролира.
  Изявени техни представители публично се държат като иманяри, а в същото време се пишат за борци срещу иманярството. Почти всички останали техни колеги са против тези им изцепки понеже нарушават комфорта… и ето вече се заговори, че археолозите копаят нощем и крадът и пр.
  Защо тези „велики“ учени се натискат да са едни низвергнати археолози и да треперят за мизерните си заплати… Определено задзаплатната им дейност ги кара да се отдадат на това „мизерстване“…
  Накрая да допълня, че е време да се заговори и за голямото ограбване на културни ценности от музейните фондове, подмените и пр. Ако искаме наистина да има държавен монопол, а не мафиотски (какъвто е в момента), борбата трябва да е срещу всички и на всички места.
  Трябва да се спрат да крадът както иманярите, така археолозите и музейните служители.
  Държавата пък трябва да стане добър собственик и стопанин, да намери пари за всички дейности, да опазва и социализира всички находки (а не да ги трупа във влажните музейни мазета), да изгради система за мониторинг и опазване на културното наследство, да въведе форми на обществен контрол, да котролира всички дейности от проучването до експонирането, тъй че да не е възможно да има повсеместно рушащи се паметници (както е сега) и пр.
  Похвално е, че полицията и прокуратурата се опитват да стигнат до по-горните етажи на тракийската мафия. Дано успеят настина, но това е невъзможно без адекватни промени в „археоложкия закон“, който да промени режима от „археоложки монопол“ в наистина държавен.
  Като ще е държавен нека бъде държавен, стига да може да бъде в полза на обществото ни.
  Успех:-)

 2. Mitko Stankov Отговор

  17.06.2011 в 18:58

  63-ма магистрати – агенти на ДС, от тях 28 още служат на Темида
  27.05.2009 г. 15:47 ч.БТА.
  Николай Енчев Соларов, агент Петров – Прокурор в АП-София от 18.02.2003г.

  Прокурорът Соларов е един от обвинителите, занимаващи се с борбата срещу иманярството, трафика на антики, ценностите в музеите, произхода на експонатите в частните колекции. Името му се свързва с делата за византииската сребърна чиния, която бе обявена на търг в „Кристис“, проверката през 2007 г. срещу брата на Никола Филчев – Ангел, който бе проверяван по подозрения, че е продавал през по интернет предмети, откраднати от музея във Велико Търново. В началото на 2006 година от музея бяха откраднати близо 400 златни и сребърни монети, накити и други предмети с нумизматична стойност за над 5 милиона лева.
  Това,че прокурорът Соларов е бил и все още е агент и слуга на мафията на ДС и лично на Димитър Иванов отдавна се виждаше ясно от цялата му деѝност като прокурор.Неговите функции в преследването на иманярите и „опазването“ на културното наследство маскираха ограбването на българските национални богатства от истинските престъпници – бивши служители на шесто управление на ДС и днешните супербогати мафиоти-олигарси. Прокурорът Соларов е долнопробен престъпник!

 3. alpiniz@mail.bg Отговор

  27.04.2015 в 13:59

  Археолози ама зафтра обикновенни педали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *