Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Антените – убийци на мобилните оператори – недосегаеми за закона

anteniЗа пореден път се провали опитът да бъде приет закон в Народното събрание за поставянето на антени на мобилните оператори. Докато българските политици пренебрегват проблема, то в редица страни от ЕС вече се вземат ефективни мерки за намаляване на вредното въздействие от лъчението на предавателите.

Преди повече от 15 години започва да се говори за опасностите, на които мобилните комуникации излагат човешкото здраве. Учени са доказали, че при хората, които живеят в близост до антени на оператори, рискът за развитие на онкологични заболявания е 4 пъти по- висок. При други изследвания е открито, че вълните водят до повишаване наanteni1 кръвното, безсъние и още редица смущения.

Затова държавите започнаха лека- полека да налагат ограничения за поставянето на антени на мобилни оператори. Франция при закон за отстояние на предавателите поне на 300 метра от детски градини, болници и училища. Гърция пък забрани поставянето на антени близо до детски градини, а тези върху училищата трябва да работят с половината си капацитет.

У нас се издават предписания за премахване на антени от някои сгради, но те много рядко се спазват. Въпреки оплакванията на живущи в сгради с предавател на покрива, молбите им рядко стигат до резултати. Екипите, които поставят антените върху жилищни сгради, не споненават на хората за възможни странични ефекти. Разчитат на неинформираността на хората, за да си сложат предавателите, където им е удобно. Не уведомяват съответните институции кога и къде поставят антени.

Темите, засягащи здравето на българина, явно не вълнуват депутатите. Вече няколко пъти здравната комисия в парламента се опитва да внесе закон, който да озапти мобилните оператори с поставянето на антените им, но неуспешно.

Мобилните антени убиват бавно, но сигурно. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *