Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Али Агджа пише нова Библия за християните

Преди повече от 30 години един терорист с мания за величие стреля по папа Йоан – Павел Втори на площад „Свети Петър“ в Рим. Главата на католическата църква оцеля по Божията милост, а атентаторът Агджа се превърна в една от най- странните фигури на миналия век, около която все още се въртят истории и дебнещи го журналисти.

Мехмет Али Агджа излезе от затвора на 18 януари 2010 г., след като лежа 19 години в Италия за покушението и още 10 в Турция за убийството през 1979 г. на Абди Ипекчи, редактор на в.“Миллиет“. Откакто е на свобода някогашния член на радикалната групировка „Сивите вълци“ се препитава от интервюта и писане на мемоари, макар че обещаващите грандиозни сензации обикновено се пукат като балон. Раздувки се оказват и периодично пусканите слухове, че 54- годишният Агджа всеки момент ще бъде ликвидиран, тъй като знае много.

Още веднага след освобождаването си Агджа започна да разпраща писма до водещи медии и издатели, в които поиска по 2 млн. долара за тв интервю и 5 млн. долара за две книги. Според посланието си до британския в. „Таймс“ той предложи съавторство дори на нашумелия автор на бестселъри Дан Браун, с когото да напишат „Шифърът на Ватикана“ и евентуално да направят и филм. Агджа продължава да обяснява, че се смята за „втори месия“ и замисля перфектната „Библия“, която да

Папата даде прошка на Агджа

интерпретира познатите евангелия.

Вече тежко болен, полският папа успя да дойде в България през май 2002 г., когато публично заяви, че никога не е вярвал в „българската следа“. Това послание има голямо символно значение, макар че така и не разсея всички съмнения около съпричастността на българските комунистически служби към покушението. Така и не стана ясно например по какъв начин турчинът се мотае из България година преди атентата с фалшив паспорт под името на индиеца Йогиндер Сингх, как се снабдява с оръжието у нас и как безпроблемно обитава стая на тогавашния хотел „Ню Отани“, който в годините на комунизма е наблюдаван до най- скритото кътче от ДС.

Откакто е освободен, Агджа въобще не споменава името на България. В самия процес в Италия атентаторът хвърли вината върху трима българи – Сергей Антонов, Желю Василев и Тодор Айвазов. Антонов е арестуван и изправен пред съда през 1985 г. Процесът трае само една година и българинът е освободен поради липса на доказателства. Завръща се в България с тежки здравословни проблеми и умира през 2007 г. на 59- годишна възраст.

Въпреки хвалбите му все още няма опашка от желаещи да платят баснословните суми за разговор с него, а изявите му от година и половина насам са най- вече пред турски медии. Според най- новата му версия той стрелял по папата по поръчие от… Ватикана. „Заповедта ми бе дадена от държавния секретар на Светия престол кардинал Агостино Казароли“, каза терористът пред турския тв канал. В папската курия били много недоволни от реформаторския хъс на Йоан – Павел, затова и решили да го отстранят, гласи поредната версия на турчина.

Агджа отрича обвиненията, че е психопат, страдащ от огромно его. Сега се описва като „нормален и стабилен човек – както физически, така и емоционално“. Месианската си роля, за която говори още по време на процеса в Италия, не е забравена: турчинът иска да обяви края на света заедно с идеалното християнство.

`Всъщност си има много целенасочена стратегия, с която постоянно да държи буден публичният интерес. Той никога не говори ясно, а с много недомлъвки, а когато вниманието към него позатихне, пуска по някой фишек. На по- конкретните въпроси винаги отговаря, че скоро ще даде подробни разяснения или дори „писмени доказателства“.

Пред френското сп. „Пари мач“ например обяснява, че агент на чуждо разузнаване го убеждава да изпълни плана за атентат, „който се вписва в историята отпреди 900 години“. Разбира се, не разкрива името на държавата. Освен „волята на една държава“ пръст в покушението на 13 май 1981 има и „божествената воля“.

Другият любим похват на Агджа е да изтъква как знаел, че Карол Войтила няма да умре. „Трябваше да го раня. За това мислех час преди атентата – че не трябва да го убивам“, признава тирористът.

Стрелецът още повече запазва мистерията, като твърди, че по време на прословутата му среща с папата през декември 1983 г. в затвора Светият отец му споделя тайна. Според Агджа Йоан – Павел Втори твърдо вярвал, че атентатът е плод на божествен план.

Самият папа приживе обаче говори за организирано покушение. В книгата си „Спомени и идентичност“ полякът пише, че е убеден, че планът за убийството му е специално замислен, а Агджа е просто марионетка. Главата на църквата му прощава, но така и не обяснява предположенията си за възможния поръчител.

Сергей Антонов издъхна в самота. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *