Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Алексей Петров източил милиони европари от САПАРД

Алексей Петров с нови обвинения

Соченият за лидер на престъпната група „Октопод” Алексей Петров е разследван от Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ). Бившият началник от ДАНС е региситриран още в началото на 2009 година като ръководител на многобройни дружества и офшорки, чрез които е успял да източи десетки милиони евро от субсидиите на страната ни за развитие на земеделието и селските райони.

Трактора, както е известен Алексей Петров, се е възползвал от служебното си положение в ДАНС, където е назначен през лятото на 2008 година. От тогава той и подчинените му в „Октопод”-а рекитирали бизнесмени, за да не бъдат разследвани за злоупотреби със субсидиите и евентуално арестувани. Престъпната схема била прилагана основно в ловешкия регион. Някои от бизнесмените признаха, че дори и кметове, областни управители и общински съветници са рекитирани заради усвоени пари по програма САПАРД. Изнудването става там, където има установени нарушения при харченето на пари. Информацията за злоупотреби постъпва в ДАНС, а от там започва и играта под масата на Трактора.

Наглостта на Петров втрещила политическия директор на ОЛАФ Никълъс Айлет. Той лично настоял да бъде повдигнато обвинение срещу лидера на „Октопод”-а, но от родната прокуратура така и не обърнали внимание. Европейската служба за борба с финансовите измами има и доклад, в който е намесено името на скандалната бивша шефка на фонд „Земеделие” Калина Илиева.

Калина Илиева замесена в нови далавери

С нейн подпис през 2008 година са преведени малко над 3 милиона лева на община Тетевен. Парите са предназначени за подмяната на 1200 метра водопровод в село Гложене. Проектът не е одобрен от САПАРД, но сумата е преведена авансово и се изпълнява само от фирми близки до Алексей Петров. ОЛАФ разследва още няколко случая свързани с хора на Трактора, като парите надвишават 5 милиона евро.

В схемата е намесен и братът на Петров – Огнян. Отново през 2008 година той прибира 1 милион лева по програма САПАРД. Сумата е за модернизация на мандрата му в Тетевен. Парите се превеждат в сметката на Огнян Петров малко след назначението на брат му като началник в ДАНС. Всички тези далавери на Трактора са най-вероятната причина за спрените близо 1 милиарда евро финансова помощ от Европа през 2008 година. Парите били предназначени по програмите ИСПА, ФАР и САПАРД.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *