Al Jazeera съобщи за разрушаването на 200 училища от Израел в ивицата Газа

1

Бомбардировките в ивицата Газа са унищожили 200 училища, съобщи на 29 октомври телевизионният канал Al Jazeera, като се позова на говорител на палестинското министерство на образованието. Заради израелските атаки „са загинали 2000 ученици и 70 служители на образователни институции“, заяви палестинският говорител.

Междувременно хиляди жители на ивицата Газа нахлуха в складове и центрове за разпределяне на помощи на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA), грабейки брашно и други продукти от първа необходимост, съобщи днес организацията, цитирана от Ройтерс. „Това е тревожен признак, че гражданският ред започва да се разпада след три седмици война и плътна обсада на Газа“, предупреди в изявление Агенцията.

Доставките на помощи за Газа са силно затруднени, откакто Израел започна да бомбардира палестинската автономия, припомня Ройтерс.

Египетското външно министерство заяви вчера, че „препятствия от страна на Израел“, включително процедурите за проверка на камионите, спъват бързото доставяне на помощи в ивицата Газа през контролно-пропускателния пункт „Рафах“ на границата между Египет и палестинската територия.

„Налага се камионите да бъдат инспектирани на израелския пропускателен пункт „Ницана“, преди да тръгнат към пункта „Рафах“, като така изминават около 100 км, преди на практика да влязат в пункта „Рафах“, а това създава пречки, забавящи значително пристигането на помощта“, посочи в изявление говорител на министерството, цитиран от Ройтерс, като добави, че Израел умишлено бави пропускането на камионите.

ГКПП „Рафах“, който се контролира от Египет и не граничи с Израел, се превърна в основен пункт за доставка на помощи, откакто Израел наложи обсада на Газа, като лиши автономията от ток, вода и храна.

Преди избухването на конфликта през пункта в Газа влизаха по около 500 камиона дневно, докато в последните дни влизат едва 12 камиона средно на ден. В същото време за покриване на най-належащите жизнени нужди на 2.3-милионното население на анклава са необходими поне по 100 камиона с продоволствия дневно“, заяви в петък генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

1 коментар

  1. В България разрушиха 2600 училища, ама никой не се сеща да мрънчи, дори има „велики, истински, родолюбци“, които се радват на демократичните постижения и „просперитета“ на България, която от развита страна се превръща…. в тотална кочина собственост на антибългари.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *