Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Афера за милиони в НЕК

производствоДържавният монополист НЕК се оказа замесен в скандален  търг за износ на ток.  Фирмата, спечелила опорочения конкурс, била длъжна да заплати предварително  3 млн. лева в рамките на три месеца, но това така и не се случило.

На 01. 12. 2010 г. от НЕК обявили търг за продажба на електрическа енергия за износ. Срокът за подаване на оферти бил до 08. 12. 2010 г. Датата не е случайна, разкрива вестник Супер 19. Тя съвпада със старта на полицейска акция срещу износителя на ток, ОЕТ.лампа Обвиненията са, че източва акцизи и ДДС на стойност около 14,4 млн. лв. Митническата проверка обаче не констатира подобни нарушения. Атаката продължава с данъчна ревизия. Така са задържани 3 млн. лева, които държавата й дължи и в същото време мястото й се заема от друг играч.

Само една фирма предлага опция, която автоматично елиминира всички тръжни условия. По-точно тези, касаещи финансовата страна и избирането на най-изгодното предложение. Фирмата предлага авансово плащане и това е причината за елиминирането на останалите кандидати.

Интересен и коментиран факт е, че организаторите очевидно са знаели името на победителя, защото в тръжните документи е вписан „Участникът” с главна, а не както е редно, с малка буква.
пръв

НЕК „пропуснали” подробността, че условието е авансът да е над 3-месечен, а спечелилият търга предложил точно тримесечен.

Също така, предизвестеният победител не спазил условията от самото начало и платил чак през втората половина на месец януари, само че не цялата сума по сделката!

Най-скандален факт е, че всъщност предложената цена е по-ниска с около 5-6% в сравнение с другите предложения. Познайте кой губи от това! И как подобни нередности са станали без знанието на премиера и институциите?

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *