Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Адв. Марковски: Може да застреляте крадец в дома си, ако той посегне пръв!

Юристът категоричен, че законите позволяват да защитим имуществото си

адвокат Марин Марковски

адвокат Марин Марковски

Темите за защита на личното имущество и самоотбраната са сред най – болезнените за българското общество. Всеки ден ставаме свидетели как невинни хора влизат в затвора, само защото са убили крадец, влязъл да граби в собствения им дом. Хората отдавна останаха с впечатление, че разпоредбите у нас защитават бандитите, вместо да ги озаптяват.

Адвокат Марин Марковски обаче заяви категорично в телевизионен ефир, че законът позволява да убием крадец, ако той ни нападне първи и по този начин реално сме принудени да се защитим.

Явор Нотев

Явор Нотев

„Ако крадец нахълта в къщата ви с нож, можете да го застреляте спокойно, стига да имате разрешително за оръжието. Настоящите разпоредби позволяват на всеки да защити не само собствеността, но и достойнството си” – каза адвокат Марковски.

Тезата му се подкрепи от неговия колега и народен представител Явор Нотев, който обаче уточни, че в родното законодателство има само шест хипотези, които се разглеждат като случаи на неизбежна самоотбрана.

Той разкри, че за да станат ясни на хората, тези хипотези трябва да се конкретизират, каквото не е сторено досега от парламента. Според неговото мнение, законът дава повече от достатъчно възможности за реакция при евентуална атака от бандит. Най – голямата трудност за хората обаче е да разберат какво значи терминът „неизбежна самоотбрана” и в кои случаи магистратите ще таксуват убийството на крадец като такава.

От думите му стана ясно, че не може да се убие безнаказано за отмъщение или когато бандитът тръгне да бяга. В съда трябва да се докаже, че престъпникът е имал явното намерение да застраши живота, здравето или достойнството на жертвата, за да можем да се защитим без да ни се търси наказателна отговорност.

Виж видео:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *