Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

510 лекари избягаха от България

Редица лекари напускат страната ни…

510 доктори са избягали от България и са отишли да се трудят зад граница през изминалата година. Това е броят на лекарите, които са си извадили нужният сертификат,  за да могат да работят в чужбина,  обяви д-р  Димитър Ленков от лекарския съюз. Според д-р Ленков в България в близко бъдеще няма да имаме налични нито съдебни лекари и анестезиолози, нито патоанатоми и педиатри. Специалистът констатира, че страната ни непрекъснато напускат най – добрите  ни лекари в съответната област, поради което в цяла България в момента има само 69 съдебни доктори, а почти същото е положението и с патоанатомите.

д-р Димитър Ленков се опасява, че съвсем скоро ще останем без специалисти….

Д-р Ленков констатира, че е много вероятно в съвсем скоро време да изпаднем в нелепата ситуация да не можем да извършваме дела, тъй като в България не са останали съдебни лекари. Специалистът от лекарския съюз разясни още, че у нас има много райони,  в които липсват кардиолози, а лабораторните лекари също не достигат. На запад в момента има голямо търсене на хирурзи, невролози, общопрактикуващи доктори и ред други специалисти в областта на медицината. Най –  много лекари избират да практикуват своята специалност във Франция, Германия и Англия.

Изключително тревожен е фактът, че току що завършили лекари предпочитат да специализират направо в чужбина. Д – р Ленков обяснява, че там лекарите вземат стартова заплата от по 2500 евро,  докато ако останат у нас тя ще е от порядъка на 450 лева.

Д-р Димитър Ленков за проблемите в българското здравеопазване!  ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *