Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

500 лева глоба, ако нямате книга за похвали и оплаквания

Не е ясно какви са бонусите в Комисията за защита правата на потребителите, но явно и там имат норма за глобите. Малки търговски обекти, фризьорски салони и дори шивашки ателиета пропищяха от солените актове.

Никой от глобените не знаел, че трябва да притежава такава книга. Подобна бумага имаше по социалистическо време, но беше отречен като тоталитарна недомислица. Кога пак са я направили задължителна – не знаем – изжалваха се глобените. През салоните и бакалиите минали проверяващи, търсели книги и отминавали. Малко по-късно пристигали писма за глобата и никакво обжалване не можело да я отмени. Нормативният акт за бумагата излязъл преди време, но много от едноличните търговци не подозират за него. Те смятат, че са невинни и мислят да търсят правата си в съда.

Не е ясно и кой ще чете похвалите или оплакванията, освен самият търговец. Това е още един начин да ни смъкват кожата от глоби, оплака се фризьорка, която веднъж е санкционирана, че ценоразписът й не бил пред очите на клиента до огледалото, а на другата стена, втори път, че нямала сертификат за черната боя, която купила от доставчици заедно с другите бои, а сега пък заради книгата. Общо 1500 лева. За да изкарам тези пари и да платя на комисията, трябва да вдигна цените на услугите. Ако ги вдигна пък, ще си изгубя клиентелата, която в кризата търси най-евтиното, оплаква се тя. Все по-често малки магазинчета и салони фалират, заради огромната бумащина, която трябва да водят и върволицата проверяващи, които се изреждат през ден. Някой упорито иска да ликвидира дребния бизнес в Българя, или просто да напълни хазната с кожодерски глоби, гневят се потърпевшите.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Един коментар за 500 лева глоба, ако нямате книга за похвали и оплаквания

  1. Мария Отговор

    23.12.2015 в 9:43

    А нека се научат представителите на малкия бизнес, че не всеки може да е „бизнесмен“, бизнесът не е залък за всеки и вместо да се жалват и да поощряват свободията, могат да се замислят над качеството и сервиза, които предлагат и които са на доста ниско ниво. Интересът на потребителите трябва да бъде защитаван и от личен опит смея да твърдя, че Комисията за защита на потребителите е една от малкото институции, които са действащи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *