5 млн. евро за образование на ромите потънаха в мними фондации

0

romi5 млн.евро са откраднали ромски фондации по различни програми за насърчаване на образованието на етноса. Измамите са толкова нагли, че изобщо не беше трудно да бъдат разкрити, издават проверяващи. За сметка на стотиците хиляди роми у нас, няколко десетки души са натрупали солидно състояние.

Сред най- масовите измами е надписването на колосални хонорари за консултантски услуги. Рекордът принадлежи на председателя на старозагорска фондация, който прибрал 50 хил.евро. Надписвани са космически разходи за наем на офиси, консумативи, техника и битови сметки. Извършени са огромни злоупотреби за ремонти на сгради, които уж били за образователни центрове, както и за закупуване на училищни автобуси на стойност десетки хиляди евро.

В хода на масовите проверки са установени още по- нагли измами. Ромски фондации са

Ромчетата масово просят по улиците, вместо да ходят на училище
Ромчетата масово просят по улиците, вместо да ходят на училище

 дърпали пари за един и същи проект от две- три места. „Дром Видин” , на пример, получавали финансиране и по европейска програма, и от Министерство на образованието.

Почти няма председател на ромска неправителствена организация, който да не си е купил луксозен автомобил за лично ползване с пари от проект. Колата, разбира се, е записана като собственост на фондацията.

Парите на Европейския съюз, отпускани пред последните три години, така и не са стигнали до предназначението си. Брюксел е наясно с крупните злоупотреби и е много възможно да поиска санкции, парите за които ще бъдат за сметка на данъкоплатците. След две години България ще трябва да представи резултати за нивото на образованост сред ромите, но за толкова кратко време едва ли ще има с какво да се похвалим заради пропилените възможности досега.

Възрастни роми започнаха да се връщат в училище. ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *