5 млрд. лв. е Откраднала Властта на ГЕРБ за 3 г. през „Магистрали“ ЕАД

7

Без обществени поръчки и конкурси в продължение на 3 години държавното дружество „Магистрали“ ЕАД е раздавало проекти на 7 фирми на обща стойност 5 млрд. лв. От БСП смятат, че осветяването на тази поредна крупна кражба на правителството на Борисов ще покаже схемата по която той си е пълнил нощното шкафче.

През последните 3 години на държавното дружество „Автомагистрали“ правителството на Бойко Борисов е възложило поръчки за 4.8 млрд. лева, а то от своя страна ги е възлагало на подизпълнители (всичко на всичко 7 фирми) в разрез с българските закони, стана ясно на брифинг на БСП. Левицата поиска одит на дружеството, за да лъсне схемата по която правителството на Борисов краде десетки милиарди всяка година от държавата.

„От години това дружество най-безочливо и нагло заобикаля българското законодателство и краде от държавата милиарди. „Магистрали“ ЕАД е раздавало проекти на фирми без конкурси и поръчки в разрез със закона за обществените поръчки“, категоричен е Георги Свиленски, зам.-председател на Парламентарната група на „БСП за България.

Свиленски зададе 3 въпроса към регионалния министър:

– С колко фирми работи държавното дружество „Магистрали“ ЕАД?

– Превъзлага ли на подизпълнители своите обекти?

– Каква техника, какъв капацитет, хора, ресурси и потенциал има това дружество да изпълнява тези мащабни поръчки?

Георги Свиленски, депутат от БСП

Народният представител напомни, че министър Петя Аврамова твърди по отношение на това дружество, че Закона за обществените поръчки се изпълнява. Но в същото време на практика се случва друго, посочи той и поясни: „Автомагистрали“ ЕАД възлага почти цялата си дейност на фирми- подизпълнители, като се договаря с тях на тъмно. Всеки път се канят едни и същи строителни фирми – 7 на брой. 90% от поръчките се изпълняват от тези 7 фирми, които ограбват българските граждани и които пълнят чекмеджетата в нечии спални. А тези 400 фирми, които спомена министър Аврамова, че също били подизпълнители с договори към „Автомагистрали“ ЕАД – всички те са получили поръчки за останалите 10 % от общата сума“ – извършвали са съвсем незначителни довършителни работи.

По данни най-голямата държавна пътно-строителна фирма „Магистрали“ ЕАД разполага общо с 3 багера, един булдозер и 2 безпилотни дрона, разкри Свиленски. В дружеството работят всичко на всичко 9 инженери, 11 геодезиста,  1 геололог, 41 работника и 20 счетоводители. Това счетоводна или строителна фирма е. Сега си обясняваме защо са им всички тези 20 счетоводители – защото 4 млрд. лв. трябва да се осчетоводят между 7 фирми не с цел да се свърши работа с тях, а парите да бъдат откраднати. Това си е сложно счетоводно занимание“, констатира депутатът от левицата  и уточни още: „Тези, които трябва да свършат работа – работниците по строителството и поддръжката на пътищата са всичко на всичко 41 човека. Това са хората, на които България и българското общество разчитат да построят 225-те километра магистрала „Хемус“. Тези 41 човека трябва да усвоят тези 5 млрд. лв.“.

Отговори на всички тези въпроси левицата очаква не само от правителството на Борисов, а и от прокуратурата и съда. За целта парламентарната група на “БСП за България“ е предприела няколко действия. БСП е сигнализирала Сметната палата да извърши одит на държавно дружество “Автомагистрали“ за периода 01.01.2016 – 31.12.2020 година.

Левицата прави предложение, свързано с промяна в Закона за обществените поръчки, което ще бъде разгледано и от Правната комисия на Народното събрание.

„От БСП предлагаме да може да се възлага поръчка на държавни и каквито и да било фирми, само когато същите имат капацитета да извършат 90% от възложената им дейност, когато имат капацитета, имат хората, имат потенциала и инженерите за това.“, обясни Свиленски. По думите му за останалите 10% могат да се наемат допълнително подизпълнители.

„Тези две предложения ще осветят бандитския начин по който работят „Магистрали“ ЕАД, как се възлагат поръчките, как се изпълняват и защо изпълнението в повечето случаи е толкова некачествено“, завърши той. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

7 КОМЕНТАРИ

 1. НАТО И ЕС ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ВИ МРАЗИМ КАКТО МРАЗИМ БОРИСОВ И ГЕШЕВ НЯМАТЕ ШАНС СЪС НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ ИСКАМЕ СИ БРАТСКА РУСИЯ

 2. Анонимен ти си напълно прав ,братко. Но ,искам да ти препоръчам ,ей така между две ракии да прочетеш българската граматика за 5 клас.Кога се пише със и с.А иначе брато,да живей братският съветски народ. КПЕСС,БКАЙПЕ,

 3. Извини ме Анонимен но,какъв е този синтаксис.“НИЕ ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ВИ МРАЗИМ“. Представяш ли си браточка колко са умни тези хлапета днес.5 клас и учат синтаксис. А,наздраве.

 4. LEVNADSINTYG – Kära Svenskar från Pemsionsmyndigheten och andra instItutiationer Polisen, Åklagare, Tingsrätten,
  Jag böjer mig poetiskt för Alfred Nobels minne på bulgarisk och svensk språk …

  ВЪ ПАМЕТ НА АЛФРЕД НОБЕЛ
  ЗА ЧОВЕШКОТО МУ ПОСЛАНИЕ !

  Мене ме обезоръжиха
  строшиха лъка ми със стрели
  но Аз уцелих змея в окото
  да знае, че съм зодия стрелец !

  коварни са държавниците с маски
  грабители на хорските души
  те не гледат хората в очите
  влечуги КРИЕЩИ се в дупки под земя !

  На убийци-ТЕ маските трябва да се смъкнат
  бичувани от целия народ
  Той бавно се изправя като великана
  СРЕЩУ ИЗВЪН ЗЕМНИ БОГОВЕ ! …

  Боговете долу, убийци на народа
  Боговете долу, ограбили народ
  Боговете долу, рушители народни
  Богове сме Ний, единство и Народ !

  на Бунт, за Свободата трябва да се мре
  Въстание народно, на бунт с оръжие в Ръце !

  Стефанъ Д-ръ Димитровъ Чолаковъ
  10 декември 2020
  Враца – БЪЛГАРИЯ

  TILL MINNE OM ALFRED NOBEL
  FÖR HANS MÄNNISKA MEDDELANDE!

  Jag blev avväpnad
  de bröt min båge med pilar
  men jag slog draken i ögat
  att veta att jag är ett stjärntecken från Skytten!

  Statsmännen med masker är smygande
  rånare av mänskliga själar
  de ser inte människor i ögonen
  reptiler gömmer sig i hål under jord …!

  Killer, maskerna måste tas bort
  piskad av hela nationen
  Han står sakta upp som en jätte
  MOT YTTRE JORDE GUDER! …

  Gudarna nedan, mördare på folket
  Gudarna nedan, rånade folket
  Gudarna nedan, folks förstörare
  Vi är gudar, enhet och människor!

  Av upproret, för friheten måste dö
  Folkets uppror, ett uppror med vapen i händerna!

  Stefan D-r. Dimitrov Cholakov
  10 december 2020
  Vratsa – BULGARIEN

  BERETÄLSE SOM SKA SVARA PÅ ER ANSÖKAN!
  Jag fick ert elektroniska svar att svara att Jag er i liv!
  Jag skrev fyra SAMTIDIG brev till Bulgariska myndigheten PRLISEN, TINGSRÄTTEN, ÅKLAGARE OCH VRAZA MUNICTIPLITY. Presenterar kopior /

 5. БЕЗ БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ УНИЩОЖЕНА ЗАПОМНЕТЕ НАТО И ЕС ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРОУБИЙЦИ

  • Бегай в „братската ти свята русия“ и там процъфтявай, кой ти пречи?

 6. Всяко споменаване на думите „шкафче и кюлчета“ носят загуба на рейтинг на БСП. Хората не са прости, но Нинова и Свиленски са! И само тези двамата продължават да повтарят тази ундурма с пачките!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *