Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

400 000 българки страдат от анорексия

Анорексия

Здравни специалисти са категорични, че повече от 400 000 български жени страдат от свирепи хранителни разстройства като анорексия и булимия. Според официалната статистика техният брой е едва 200 000, но всъщност те са много повече. Най – ужасяващото нещо е, че държавата не помага по никакъв начин на тези болни и не поема дори малка част от лечението.

Лекари обясняват, че в България за тези видове болести се знае твърде малко и дори много от страдащите въобще не са наясно какво всъщност се случва с тях. Поради незнанието си не предприемат никакви мерки и разбират, че е трябвало да действат едва преди фаталния край. Лечението е доста скъпо за възможностите на българина и струва над две хиляди американски долара.

Другата лоша новина е, че сред страдащите се забелязват все повече млади момичета, които се разболяват от коварните болести. При тях обаче заболяванията се откриват на по – ранен етап от родителите.

Златка не страда от анорексия

При жените в над четиридесетгодишна възраст обаче това не е така и при тях ситуацията е в пъти по – тежка. Само за последните пет години се наблюдава увеличение с повече от 400% в тази възрастова група. Тук дамите сами отговарят за храненето и тъй като не обръщат внимание на случващото се, болестта се открива в най – късна фаза.

Още по – тревожно е, че за последните години се е увеличила повече от шест пъти заболеваемостта при най – малките, до 12 годишна възраст. Около осемдесет процента от болните оздравяват, но другите двадесет завършват със смъртен случай.

Основният проблем при лечението е, че много от пациентите въобще се срамуват да признаят за състоянието си, или не приемат сериозно опасността. И досега у нас се смята от основната група, че анорексията и булимията са неразположения на капризни жени, които просто се вардят да не надебелеят. Основните причинители са психични разстройства, по чиято превенция сме на последно място в Европа.

Виж видео:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Един коментар за 400 000 българки страдат от анорексия

  1. skandalno Отговор

    20.11.2012 в 14:08

    вие глупаци ли сте?! точно след „рекламата“ срещу булимията следва клипче с надпис „Thinspiration“. Точно заради такива клипове се разболяват жените!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *