Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

37 процента от българите искат за бягат в чужбина

Увеличава се броят на българите, които биха си потърсили работа извън граница. Те са вече 37%, казаха от КТ“Подкрепа“. 60 процента от потенциалните емигранти нямат желание после да се върнат в България, показва проучване за нагласите на българите да се установят в чужбина.

Миналата година само 33 процента са заявили желанието си да емигрират, а само за 12 месеца техният брой е нараснал с 5 процента. Причините за желанието им да се махнат от България са безработицата, ниското заплащане на работещите, несигурността на работното място и много ниското ниво на социална защита. Най-много хора биха искали да работят в Англия. След желаните трудови дестинации следват Германия и Испания. А на последно място е Гърция.

Анкетираните обаче се боят от фирми-менте, които биха им осигурили работа на думи, а после да ги измамят, страхуват се от договорите, които се подписват в чужбина. Страхуват се например, че в някои страни ако работодателят наеме чужденец, плаща по-висок данък на държавата и затова фирмите отказват да наемат нашенци. Като голям минус на държавата те посочват, че няма консултантски бюра за кандидат-емигрантите, няма сигурност в договорите, няма подписани двустранни споразумения. Повечето от тях твърдят, че ако живееха в нормална страна, никога не биха я напуснали. Последното увеличение на цените и на безработицата е тласнало дори семейства с малки деца да изоставят децата на бабите им и да отидат да печелят в чужбина, без значение с какъв труд, за да могат да ги изхранят.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *