30% от бг. бизнеса – в сивата икономика

2
Руслан Стефанов
Руслан Стефанов

Според Центъра за изследване на демокрацията – сивата икономика у нас отново е набъбнала и  в момента е от порядъка на 20- 30%.  Въпреки че през последните години усилено се твърдеше, че тя намалява, заради кризата процентът отново претърпява обрат, констатират анализаторите.  Според специалистите най – висок е делът на сивата икономика отново в сферите на туризмаресторантьорството и хотелиерството, както и  традиционно мъглявия строителен бизнес. Според специалистите причината за констатирания факт се корени в регулациите, които са реализирани, в следствие на които  данъчно-осигурителната  тежест става непосилна за малките и средните предприятия.

 

Голям дял от ресторантьорството е в сивия сектор
Голям дял от ресторантьорството е в сивия сектор

Ето заради това според специалиста Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията собствениците са решили да минат отново тънка лайсна , като укриват по  – голямата част от оборота си. Руслан Стефанов направи публично достояние още премълчавания, но известен на всички ни факт, че в момента в България процентът на икономически неактивното и загубило надежда население е огромен.  Точно тук възниква и въпросът за 200 – 300 хил. души, които не работят по официални данни, но по – скоро догадката  е какво работят  всъщност, за да си позволяват да поддържат определен статус на живот.

 За анализаторът Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрация отговорът е много прост, единственото логично обяснение е, че всички тези хора само декларират, че нямат работа,  а всъщност са част от сивия сектор. Специалистът констатира още, че въпреки че България трябва да започне да спазва правилата  най –  накрая и да спре да хитрува, той лично е склонен  да разбере всички тези хора, които са станали част от сивия сектор, защото въпреки кризата те трябва да намерят начин,  да оцелеят и да се погрижат за семействата си.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *