Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

3 срива в живота на Ани Цолова

Жестоки драми са разтърсвали из основи живота на иначе усмихнатата и лъчезарна водеща на „Здравей, България“ Ани Цолова. Екранната половинка на Виктор Николаев е преживяла 3 тежки срива в рамките на няколко години, с които е успяла да се пребори благодарение на подкрепата на близките си, с дълбоко вглеждане и анализиране на собственото си Аз и с изтощителни тренировки в залата.

Днес на Ани Цолова й остава само да се пребори със самокритиката си

Днес на Ани Цолова й остава само да се пребори със самокритиката си

Израсналата в Плевен журналистка не страда от излишни скрупули и випаги е говорила открито за драматичните периоди в живота си не само заради вродената си откритост, а и заради убеждението, че със споделянето им би помогнала на много хора със сходна на нейната съдба. „Депресията е страшна. Ако не вземеш мерки, можеш да стигнеш до крайности, до където водят всички депресии“, казва Цолова.

Първият съкрушителен момент в живота й е неочакваната смърт на баща й. Татко й, който тя винаги е описвала като интелигентен, начетен, спокоен и уравновесен човек, напуска този свят едва на 59 години. Починал от инфаркт през 2005 г. До преди това имал известни здравословни проблеми, но до последно ги криел от семейството си. Внезапната му смърт Ани определя като „съсичащ удар“, от който дълго не можела да се съвземе. В продължение на месец чаровната водеща не съумявала да се пребори с мъката си и да продължи да живее живота си. Като че ли блокирала. Нямала желание нито за работа, нито за срещи с приятели, а чувството за вина, че не е прекарвала повече време с баща си и не е била до него в последните му мигове я измъчвало ежедневно. В този тежък момент нови сили и вдъхнал бъдещият й съпруг

Ани тренира от две години със степ аеробика, а от няколко месеца и кангоджьмп

Ани тренира от две години със степ аеробика, а от няколко месеца и кангоджьмп

Васил, с когото по онова време били все още гаджета. Операторът се превърнал в нейна опора и успял да й помогне да се пребори със скръбта си.

Вторият труден период в живота на Ани е бременността й и първите няколко месеца след като родила сина си Калоян. Той се ражда 2 години след сватбата й с Васил, с когото се познават от години. Запознали се при селекцията на кадри при основаването на новата телевизия Би Ти Ви. Станали приятели, виждали се често, а с времето любовта им укрепвала и разцъфтявала.

След скромната сватба, на която булката танцувала цели 9 часа, и след първите месеци на бременността й семейното щастие започнало да се топи. У Ани се загнездила необяснима тревожност, която не й давала и миг спокойствие. Докато била бременна, като всяка бъдеща майка журналистката не спирала да чете интернет форуми, което в повечето случаи не действа успокояващо. Постепенно Ани потънала в депресия, която продължила и след раждането на сина й Калоян.

„Бях решила, че всички лоши неща се случат точно на мен. Не съм имала тежка бременност, само в главата ми беше драматична“, споделя Цолова. Страховете й до такава степен я завладели, че в опита си да им противодейства Ани се вманиачила да бъде изрядна като робот в грижите за детето си и забравила да се наслаждава на майчинството си. Когато пък малкият Калоян поотраснал и проходил, Ани започнала да се фиксира върху външни дразнители – колко е мръсно, гадно, хората колко са шумни. В резултат тя непрекъснато повтаряла на сина си – „не там, кал“, и най-вероятно затова първата му дума е „кал“. Същевременно Ани развивала в главата си разнообразни мрачни възможности и затъвала все по-дълбоко в депресията си.

„Бях изпаднала в класическата следродилна депресия. В един момент го осъзнах. Сама го усетих, защото виждаш, че всичко е наред – имам прекрасно семейство, прекрасно дете, а през цялото време си измислям проблеми и съм нещастна“, обяснява журналистката.

Диагнозата си и решението да се пребори с депресията взела окончателно, след като прочела обширна статия по темата. Ани разпознала състоянието си в изброяването на симптомите от различни психиатри и специалисти и веднага взела мерки. Първото, което направила, било да сподели с близките си. Обяснила им, че това, което виждат, е само маска и всъщност не е щастлива, но не може точно да определи причината.

„Всичко ти е наред, но не си щастлив. Близките ми помогнаха много. Започнах да говоря за това, изговарях всичките си страхове“, обяснявала е Ани. Със собствени усилия и благодарение на подкрепата на съпруга си и близките си хора водещата се измъкнала от коварната си депресия, а след това с лекота свалила излишните килограми, които натрупала по време на бременността. Тежах 90 и носех дрехите на мъжа ми признава Цолова.

В борбата с вътрешните си страхове Ани използва не само собствените си съпротивителни сили и воля, а и благотворното действие на спорта. Преди 2 години тя започва да ходи на степ аеробика и благодарение на нея отслабва бързо и успешно се освобождава от натрупания покрай многото си задължения стрес.

Добила съм психическа зависимост към препотяването и изхвърлянето на енергия в залата. Тренирам степ аеробика, а преди няколко месеца открих кангоджъмп. Скачаш на малки кокили и правиш хореография. Много е готино и наистина е моята психотерапия. По принцип спортувам около обяд, после се връщам отново в телевизията, пак вдигам адреналина, вечер отново го свалям със сина ми и съпруга ми, за да мога да го вдигна отново следващата сутрин“, казва с усмивка плевенчанката.

Малко след като се измъкнала от депресията, я връхлита ново изпитание. Сякаш, за да провери душевната й устойчивост и духовно израстване, Цолова решава да напусне заедно с колегата си Виктор Николаев Би Ти Ви. „Решението бе трудно, но бързо“, обясни журналистката. Тя напуска телевизията, в която е работела повече от 13 години, и с екранната си половинка стават водещи на сутрешния блок на Нова.

Промяната Ани не приема лесно. Непрекъснато била под стрес, което е обяснимо предвид новата работна среда, новите колеги и всичките очаквания към нея. „Преди 13 години когато започнах работа в телевизията, бях плахо момиче, което не беше наясно какво не знае. Но на петата година, когато започнах да водя сутрешния блок, си дадох ясна сметка какво не зная и до такава степен ме изяждаше самокритиката, че правеше твърде невъзможно да си върша нормално работата. Преодоляла съм и това. През доста периоди на улегналост съм преминала, периоди на агресия, на страшно много емоции, пак на улегналост, сега пък идва период на нещо съвсем ново. И това е страхотно, тъй като животът ми не е еднакъв. Просто така се чувствам жива споделя Ани.

В тези периоди на неувереност в началото на кариерата си тя развила дори суеверие. За да си пази страх, когато трябва да води предаване на живо, стискала малко камъче в ръка. Отдавна го е захвърлила. Ани е успяла да се пребори и с това чрез волята си, способността си да се самоанализира и естествено благодарение на опората и разбирането на близките й хора.

Сега остава да надвие и силната си самокритика, коментират в телевизионните среди. Цолова все се измъчвала от натрапчивото усещане, че нещо не е направено както трябва в работата, че може и повече. „Много рядко, даже бих казала и никога не си казвам „браво“. Има моменти в които това ме кара да се самоизяждам, друг път е полезно и необходимо“, отсича Ани.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за 3 срива в живота на Ани Цолова

  1. Анито и Виктор са страхотен тандем и ги гледам с удоволствие !
    Да са ни живи и здрави !

  2. Веселин Отговор

    15.04.2016 в 8:02

    Мисля че познавам родителите на Ани и бих икал да се чуем лично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *