Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

3 000 болни от рак лишени от лекарски грижи

В България има недостиг на специалисти по ракови заболявания

Повече от 3 000 болни от рак в област Ямбол са лишени от възможността да получат квалифицирана медицинска помощ. Страдащите са принудени да пътуват по 200 – 300 километра, за да им бъде извършена най-обикновена терапия. Причина за това е, че в окръжната болница не практикува нито един специалист по онкологични заболявания и никой не взема каквито и да било мерки.

За това алармираха граждани с ракови заболявания, които ходят по мъките вече повече от две години. За да облекчат болките си, те трябва да пътуват по няколко пъти в седмицата до болницата в Бургас, където обаче напливът от пациенти е огромен. Оказва се, че освен в Ямбол, специалисти липсват и пазарджишката болница, чиито пациенти също търсят медицинска помощ в морския град.

Болницата в Бургас

„Нямате си никаква представа какво значи за един болен човек да изминава по 400 километра три пъти на седмица, за да му бъде направена най-обикновена терапия. Мъчението е огромно и за мен това не е нормално съществувание”, споделя Цветина Желева и допълва, че в Бургас всеки ден през кабинета по ракови заболявания минават по седемдесет човека. Самите лекари изнемогвали и нямали физическата възможност да обслужат всички желаещи, дори и да искат да го направят.

Неволите на страдащите ги принудили да създадат сдружение, което се казва „Онкоболни и приятели” и има за цел да помогне по един или друг начин болните от рак български граждани, които на практика не получават никаква подкрепа. Например, на много хора им се налагало да напускат работа и да останат без средства за съществуване, за да имат възможност да гледат болните си роднини, които не могат да се обслужват сами.

Виж видео:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *