Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

238 увредени деца умряха от глад и студ в българските домове – с видео

deteПрез последните 10 години, 238 деца с увреждания са починали в домовете. Причините са главно недохранване, измръзване и занемареност. Малките жертви много рядко стигат до болницата. Никой от персонала на заведението не им обръща внимание, дори да забележат, че детето е зле – пак не са трогват и го оставят на съдбата. Проверката е извършена съвместно между Българския хелзински комитет и прокуратурата.

Рекордьорът по детска смъртност е дом в област Добрич. 56 са загинали в периода от 2000 г до сега. Домовете в Могилино, Медвен, Готоманци и Сладък кладенец, са едни от тежките случаи.

Забравените деца, захвърлени в полуразпадащи се социални заведения,

Домът  в Могилино

Домът в Могилино

нахлуха с гръм и трясък в домовете на обикновения българин само преди няколко години. Излъченият през 2007 филм на ББС „Изоставените деца на България”, който разкри ужаса, наречен Могилино, сякаш за първи път отвори очите на хората. Ако не беше обаче острата реакция на редица европейски страни, едва ли щеше да се промени нещо. Днес положението в Могилино е значително по- добро, отколкото преди скандалния филм на ББС.

През 2008, нов потресаващ филм прикова вниманието на България и Европа върху изоставените в домове деца с увреждания. Продукцията отново не беше родна, а на френския канал „Франс 2”. „Малките фантоми на България”

Недохранването е една от причините за висока смъртност по домовете

Недохранването е една от причините за висока смъртност по домовете

извади на картата дома в Медвен, край Котел. В лентата, гробар разказва доста подробно за тайнствените смъртни случаи в дома. Той лично погребвал телата на дечицата. След международния скандал, който предизвика лентата, български екип отиде на място да провери случая. Родните журналисти не били допуснати в дома, но в Котел им обяснили, че децата са много добре. Обвиниха французите, че са си измислили ужасиите и въпросът се приключи.

Как обаче човек да си обясни факта, че домовете за деца с умствени проблеми, щом видят журналисти и камери, гледат по- бързо да ги изгонят? Има от какво да се притесняват. Малките им възпитаници са мръсни, раздърпани и потресаващо слаби от недохранване. За никого не е тайна, че леличките, които работят на подобни места, ограбват храната и дрешките за децата. Парите, които се отпускат от неправителствени организации, дори малката субсидия от държавата – всичко потъва в джобовете на директори и възпитатели. Хората, които трябва да се грижат за малчуганите, предпочитат да ги използват на задоволяване на плътските си щения. Сякаш домовете на деца с увреждания, са предназначени да осигуряват работни места за съдистите и извергите в страната.

Скандалът с дома в Могилино. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *