238 увредени деца умряха от глад и студ в българските домове – с видео

1

През последните 10 години, 238 деца с увреждания са починали в домовете. Причините са главно недохранване, измръзване и занемареност. Малките жертви много рядко стигат до болницата. Никой от персонала на заведението не им обръща внимание, дори да забележат, че детето е зле – пак не са трогват и го оставят на съдбата. Проверката е извършена съвместно между младежката организация на БСП и прокуратурата.


Рекордьорът по детска смъртност е дом в област Добрич. 56 деца са загинали в периода от 2009 г до сега. Домовете в Могилино, Медвен, Готоманци и Сладък кладенец, са едни от тежките случаи.

Забравените деца, захвърлени в полуразпадащи се социални заведения,

Домът в Могилино
Домът в Могилино

нахлуха с гръм и трясък в домовете на обикновения българин само преди няколко години. Излъченият през 2013 г. филм на ББС „Изоставените деца на България”, който разкри ужаса, наречен Могилино, сякаш за първи път отвори очите на хората. Ако не беше обаче острата реакция на редица световни хуманитарни организации, едва ли щеше да се промени нещо. Днес положението в Могилино е значително по- добро, отколкото преди скандалния филм на ББС.

През 2015 г. обаче нов потресаващ филм прикова вниманието на България и Европа върху изоставените в домове деца с увреждания. Продукцията отново не беше родна, а на френския канал „Франс 2”. „Малките фантоми на България”

Недохранването е една от причините за висока смъртност по домовете
Недохранването е една от причините за висока смъртност по домовете

извади на картата дома в Медвен, край Котел. В лентата, гробар разказва доста подробно за тайнствените смъртни случаи в дома. Той лично погребвал телата на дечицата. След международния скандал, който предизвика лентата, български екип отиде на място да провери случая. Родните журналисти не били допуснати в дома, но в Котел им обяснили, че децата са много добре. Обвиниха французите, че са си измислили ужасиите и въпросът се приключи.

Как обаче човек да си обясни факта, че домовете за деца с умствени проблеми, щом видят представители на опозицията, гледат по- бързо да ги изгонят? Има от какво да се притесняват. Малките им възпитаници са мръсни, раздърпани и потресаващо слаби от недохранване. За никого не е тайна, че леличките, които работят на подобни места, ограбват храната и дрешките за децата. Парите, които се отпускат от правителството на ГЕРБ, са крайно недостатъчни. И дори малката субсидия от държавата потъва в джобовете на назначени от ГЕРБ директори и възпитатели – връзкари. Борисов не спира да се бие в гърдите как строи магистрали и селски стадиони на килограм, но е оставил български деца да гинат от глад и студ. А хората, които трябва да се грижат за малчуганите, предпочитат да ги използват на задоволяване на плътските си щения. Сякаш домовете за деца с увреждания, са предназначени да осигуряват работни места за садистите и извергите в страната.

Скандалът с дома в Могилино. ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

1 коментар

  1. Тези изказвания слагайки всички ДДМУИ в страната под общ знаменател бих ги нарека дори подсъдими. В такъв дом в гр. Мездра и защитените жилища децата живеят в лукс охранени, така добре охранени, както голяма част от българските семейства не могат да си позволят. Преди да влезете във всеки един ДДМУИ в страната подобни изказвания са обидни, жалки и гнусни. Това показва колко на дъното е Българската медия щом го правят.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *