Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

220 000 българи зависими от алкохола

220 000 българи зависими от алкохола

220 000 души страдат от алкохолизъм в България, става ясно от доклад за алкохолната зависимост в Европа, представен в Брюксел преди дни. В целия Европейски съюз зависимите наброяват повече от 12 милиона души, което изстрелва жителите му на първо място в ствета по алкохолизъм.

Според официалната статистика, у нас от алкохолизъм страдат сто и осемдесет хиляди мъже и четиридесет хиляди жени. Най – страшното обаче е, че все още няма никаква национална стратегия за превенция и лечение на алкохолната зависимост. В редица от най – големите български градове, като Пловдив, Бургас и Плевен например, не съществуват дори и добилите широка популярност в развитите страни клубове от тип „Анонимни алкохолици”.

220 000 българи зависими от алкохола

Докладът пред Европейския съюз набляга на факта, че цифрата на пристрастените към чашката е повече от ужасяваща като цяло за стария континент. През 2004 година, заради алкохола са починали над деветдесет и пет хиляди мъже и повече от двадесет и пет хиляди жени, на възраст между 15 и 65 години. По отношение на икономическото влияние, за една година загубите и социалните разходи, свързани по един или друг начин с алкохола, се равняват на 156 милиарда евро за съюза.

Изследователите уточняват, че това е първия по рода си доклад, който има за цел да събере и анализира данните за потреблението на спиртни напитки и вредите от алкохолната пристрастеност сред жителите на всички страни – членки на Европейския съюз плюс Норвегия, Исландия, Швейцария и Русия. Основният извод от него е, че полаганите грижи за алкохолиците са изключително недостатъчни, тъй като едва 10 % от зависимите получават каквито и да било медицински грижи по този проблем. Това налага спешно преразглеждане на стратегията за борба с алкохолизма.

Виж видео:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *