Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

150 вампира погребани край Варна

Гърлата на вампирите прободени с шило – телата увити с тръни и бодили

Вампир

Вампир

Зловещи разкрития направиха от Археологическото дружество във Варна. Оказа се, че в морската столица има страховито гробище за вампири, където в миналото са погребани повече от 150 кръвопиеца, след извършването на специален ритуал. Мястото е гробището край квартал „Виница”, който в миналото е бил с. Кестрич.

В една от най – любопитните публикации на дружеството от 1909 г. подробно е описан ритуалът, който са извършвали преди погребението на нарочения за вампир мъртвец. Статията е озаглавена „Пробождане на мъртвеца с нож” и името говори достатъчно само за себе си. Автор на тази публикация е енорийският свещеник на Кестрич и „Евксиноград” Георги Антонов.

Вампири

Вампири

Отецът описва поредица от странни ритуали против вампирясване и завръщането на мъртъвците. Освен че вампирите били пробождани с желязно шило във вратовете, след 7 години костите им трябвало да бъдат извадени, измити с вино и отново заровени под земята.

В началото на миналия век, жителите на с. Кестрич имали и доста странен ритуал за погребване на чужденци. След кончината на някой иноземец, тялото му първо било оставяно да престои около едно денонощие в местната църква. След това преди самото погребение го продупчвали отляво под врата. Това се правело, защото чужденците просто нямали близки, които да извършват нощно бдение и да пазят телата. Смятало се, че ако котка прескочи тялото, умрелият несъмнено ще вампиряса. В такива случаи

душата ще започне да блуждае из селото, пиейки кръвта на малките деца и домашните животни

Преди прерязването на гърлото, трупът на кандидат – вампира трябвало да бъде увит и в бодли от шип, които според поверията не позволявали на мъртъвците да шават много – много из гроба и съответно да излязат навън. Този странен обичай се е изпълнявал до самия край на 19 век.

Виж видео:

http://www.youtube.com/watch?v=i2IHTCohm_E

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *