Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

150 полицаи вардят тялото на патриарх Максим

Поклонение пред патриарх Максим

Хората смятат покойния за светец

150 служители на Охранителна полиция са натоварени с охраната на днешното поклонение пред тленните останки на патриарх Максим в храм „Света неделя”, съобщиха от МВР. Желаещите да се простят с главата на Българската православна църква имат право да влизат само през южния вход, където през няколко метра са наредени униформени, които да упътват гражданите.

Поклонението със свободен достъп започна тази сутрин, а по – късно бе отслужена и литургия в памет на покойния патриарх. Тя бе проведена от митрополит Николай от Пловдив, който временно управлява Софийската епархия с разпореждане на Светия синод.

Поклонение пред патриарх Максим

За петък е предвидено да се проведе опелото в памет на дядо Максим, което ще се състои в храм- паметник „Александър Невски”. Там обаче свободният достъп на граждани ще бъде ограничен и право да присъстват ще имат само малцина избрани. Храмът също ще бъде заварден от полицаи, които ще следят да не се нарушава общественият ред при отдаването на последна почит.

Хиляди столичани пък заявиха, че патриарх Максим трябва да бъде обявен за светец. За него вече започнаха да се разказват легенди, в които със сигурност има голяма доза истина. Възрастна жена се разплака в „Света Неделя”, докато се покланяше пред мъртвото тяло на отеца. Тя сподели, че за нея той станал пример за подражание откакто разбрала, че още преди години се е отказал от заплатата си на патриарх и е решил да я дарява в помощ на нуждаещите се.

„Малко са такива хора в България. Всеки гледа да граби с пълни шепи и никой не се сеща да помогне на страдащите. Дядо Максим беше един от малкото, които даряваха хората с топлина и любов” – сподели жената.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *