11 години затвор за съдружника на Петър Стоянов – Стамен Станчев

0

Българският консултант Стамен Станчев, който е главен“ секретар на фондацията на Петър Стоянов, беше осъден за шпионаж на 11 години затвор от съда в Букурещ и на още 4 години и 10 месеца за създаване и съдействие на престъпна група.

Стамен Станчев
Стамен Станчев

Скандалът около Стамен Станчев е свързан с промишлен шпионаж и се точи от няколко години. Далеч по-интересна е обаче биографията на този аферист от международен мащаб. Преди да го арестуват с гръм и трясък като шпионин в Букурещ, той е генерален секретар на фондацията на бившия президент Петър Стоянов „Нова европейска фондация за глобален диалог и сътрудничество“, а още по-рано е сътрудник на легендарния Марк Рич.

Стамен Станчев е от Ловеч и източници от специалните служби си припомнят, че е имал 3-4 паспорта още в първите години на прехода.

Завършил е военното училище в Долна Митрополия и до средата на 90-те години вече е регистрирал в Ловеч две фирми. Те въртят търговия с горива и внасят коли от Германия.

Стамен СтанчевКогато бизнес апетитът на Станчев се разраства, той се мести от Ловеч в София. Става съдружник във фирма „Модена“, където заедно с него са покойната Бригита Чолакова и поетът Борислав Геронтиев.

Големият му удар обаче е, че влиза под кожата на легендарния международен аферист, днес вече покойник Марк Рич. С него Стамен Станчев регистрира „Дунай ойл“. В началото на 90-те години русенската фирма „Ирис 92″ купува първия танкер в България и прави първия терминал за разтоварване на петрол в Свободна безмитна зона-Русе. Стамен Станчев е назначен за директор на този терминал. Истинският собственик на терминала е „Мултигруп“, а Станчев е съдружник в мулташката петролна фирма „Арес“.

Той започва да върти бизнес и с „Източноевропейска петролна компания“, за която неофициално се знае, че е свързана със СИК. По спомени на запознати, Стамен Станчев я завлякъл с около 1 милион долара.

В онези години предприемачът регистрира в Букурещ фирма с някой си Рувен Далал – „Мастер-Тексас“. Станчев успял да завлече съдружника си в тази фирма с 402 000 долара, припомнят си отлично информирани.

Благодарение на връзките си с Марк Рич той става представител за Източна Европа на виенската фирма.

„Енерджи трейдинг“ и междувременно регистрира и фирма в Лимасол, Кипър. Малко по-късно гръмва аферата „Шамкор“, наречена така по името на танкер, който кара фалшиво гориво за Нефтохим-Бургас. Стамен Станчев подписва въпросния договор за доставка на 10 000 тона петрол за рафинерията като представител на „Енержи трейдинг“.

Стамен Станчев (вляво) в приятелски разговор с президента Петър Стоянов и Реймънд Лейн, член на съвета на „Спешъл Олимпикс Интернешънъл"
Стамен Станчев (вляво) в приятелски разговор с президента Петър Стоянов и Реймънд Лейн, член на съвета на „Спешъл Олимпикс Интернешънъл“

В Бургас обаче е докарана смес от керосин и други долнокачествени горива, натоварени на пристанището в Батуми. Тогава един от хората, които бият тревога за менте горивото, което ще съсипе Нефтохим, е Йордан Цонев. Започва следственото дело за контрабандата с танкера „Шамкор“ но през годините то е успешно размито.

Стамен Станчев се запилява из Европа и дори успява да получи право на престой в Монако, до каквото не се добира например Иван Тодоров -Доктора. За него се чува в България отново покрай румънската шпионска афера. Заедно с нашенеца са арестувани и бившите министри Жолд Наги и Кодруц Шереш. Обвинението е, че са предали секретна информация за приватизацията в енергийната сфера в Румъния. Когато избухва скандалът, Стамен Станчев работи като международен консултант на банката „Креди Сюис Фърст Бостън“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *