Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

100 бона доплащаме за изкуствено сърце, иначе сбогом

Здравната каса плаща в момента само една трета от стойността на изкуствените сърца, каза проф. Генчо Начев. Тези сърца са временни заместители и с тях могат да живеят пациенти, които са на границата между живота и смъртта и им се търси подходящ донор. Ако няма такъв механизъм в тялото, то умира за няколко дни.

Ако се внедри, то пациентът има голям диапазон от време да чака и след това трансплантацията да бъде успешна. Въпреки че са животоспасяващи, касата е намалила до минимум финансирането за изкуствени сърца и една кардиологична клиника може да купи до четири броя годишно. И то само при положение, че близки на умиращия намерят 100000 лева, за да доплатят за живота на своя болен. Ако те платят, в клиниката ще останат пари за още 6 пациента, които също трябва да доплатят. Единадесетият пациент трябва да се бръкне вече със 150 бона, защото лимитът се изчерпва.

В момента кардиолозите искат да внедрят и нов за страната метод, който отдавна се прилага в ЕС. Изкуствено сърце, които стимулира работата на истинското, докато оздравее и започне да работи само. Нашите специалисти отдавна са обучени на тази операция, но пари за нея касата не отпуска. Според проф. Генчо Начев в момента кардиолозите са безсилни при много случаи, когато животът на пациента виси на косъм. Те могат да помогнат, но няма с какво да купят изкуственото сърце. А в ЕС тази операция е безплатна за осигурените. В България често нужда от такова сърце имали млади хора, които можели да живеят още дълги години, но поради липса на пари умирали в клиниката.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *