Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

10 млн. лева на година печели кръвната мафия

10 милиона оборот на година прави кръвната мафия. Бизнесът с кръводаряване у нас процъфтява, въпреки че е забранен от закона. Според изследване на Световната здравна организация, само 30% от кръводарителите у нас не са платени.

Кръвната мафия се държи от ромски кланове. Тумби мургави дарители могат да бъдат забелязани пред всеки трансфузиционен център в страната. Първоначалната цена е близо 400 лева. Обикновено са склонни да се пазарят , но не падат под сто лева. Ако има нужда от рядка кръвна група обаче, цената върви между 500 – 600 лева. Парите варират и в зависимост от града, като в София е най- скъпо. Кръводарители се подвизават и в интернет, но те обикновено са самостоятелни играчи и търгуват кръвта си между 50 – 100 лева.

Според официалната статистика, броят на кръвните донори у нас е близо 160 000 души, като в това число влизат и платените. Дарителите обаче не са достатъчни да задоволят нуждите на болниците. Затова расте и броят на платените роми кръводарители. Единственият шанс да бъде преустановена порочната практика е като броят на доброволците нарасне в пъти повече за сметка на платените роми.

Въпреки ежегодишните кампании за кръводаряване, все още няма достатъчно резултати. А кръвната мафия продължава да богатее от страданието на близките на нуждаещите си. Освен че е унизителна практика да се търгува с кръв, това може да крие и доста опасности за болните. В Бургас имаше шокиращ случай, при който болен от туберколоза се опита да даде кръв срещу заплащане. Донорът бил изловен по случайност от лекарите. Но платените дарители обикновено крият заболяванията си, което може да изложи на риск нуждаещия се.

Години наред държавта си затваря очите за платените донори на кръв. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *