Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

1 милион българи болни от рак заради Чернобил

Последствията от аварията в Чернобил тепърва предстоят

26 години след ужасяващата авария на атомната централа в Чернобил, България регистрира бум на раковите заболявания и се превръща сред петте най – засегнати държави. Запазва се тенденцията всяка година онкоболните да се увеличават с по около три процента, а експерти предричат, че левкимията ще засегне десетки хиляди души през следващите години.

Специалистите са категорични, че една от основните причини за това е експлозията на четвърти реактор на централата в бившата Украинска ССР. Още тогава, учени по целия свят направиха прогнози, че най – голямо отражение ще има двадесет и пет години след инцидента и предрекоха, че в този период ще се очаква рязко повишаване на заболелите от различни злокачествени образования.

Ситуацията в много европейски държави е подобна на тази у нас. Отчита се значително повишаване на случаите на левкемия в Германия, Гърция и Румъния. Лекарите се опасяват най – много, че последствията от Чернобил тепърва ще започват да дават все по – сериозни отражения.

Последствията от аварията в Чернобил тепърва предстоят

Според неофициални статистически данни, през годините заради радиоактивният дъжд от Чернобил, повече от 1 милион българи са станали жертва на туморни заболявания. Заради аварията сме заплашени не само от левкемия, но и от ракови образования на щитовидната жлеза и сериозни малформации при новородените бебета.

У нас ежегодно от различни онкологични заболявания почиват по около 18 000 души. Жените най – често страдат от рак на гърдата, а мъжете от рак на белите дробове и дебелото черво.

Аварията в Чернобил стана на 26 април 1986 година и бе окачествена от специалисти като най – тежкото произшествие в историята на ядрената енергетика. В следствие на взрива се образува радиоактивен облак, който полетя над части от Русия, Скандинавия и Източна Европа. Близо 200 000 човешки същества бяха изселени от родните си места, за да запазят живота си.

Друга основна причина за бумът на раковите заболявания е и редовният прием на вредните храни, с които безчестни търговци и производители ни тъпчат от години. В България този проблем е наистина страшен, защото нито едно правителство не посмя да въведе крути мерки срещу фалшивите храни, които заливат пазара и в момента.

Чернобил:

http://www.youtube.com/watch?v=r67h9Odl6QE

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *