ЩЕ ЛЕЖИ ЛИ В ЩАТСКИ ЗАТВОР ЖЕЛЯЗ! Подписал е 7 сделки. На фактурите стои неговото име! Виж ШОКИРАЩИТЕ Факти:

29-годишният Желяз от Добрич е арестуван заради афера на сирийците Араш и Али Каби!

Желяз Андреев, който попадна в черен списък на САЩ като нарушител на ембаргото за Сирия, още не може да повярва какво му е дошло до главата. 29-годишния мъж бе освободен от ареста след силен обществен натиск, но проблемите му едва ли ще свършат скоро и нищо чудно в крайна сметка да бъде екстрадиран в Америка, където да бъде съден.

Желяз бе задържан от полицията в родния му град Добрич навръх Великден. Понеже отсъствал от дома си полицаите казали на родителите му, че го търсят като свидетел на пътен инцидент. Веднага след като се върнал в грлада, младежът отишъл в полицията. Веднага го арестували, понеже от САЩ искат да бъде екстрадиран.

С изумление и той, и семейството му научават, че прокуратурата във Флорида го обвинява, при това още от 2016 г., за участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама към САЩ. Skandalno.net първи преди време написа, че не само Желяз, но и още 4-ма българи – Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев са в черен списък на Департамента по търговия на САЩ и срещу тях започва солидно дело в Маями. Общото помежду им е, че продавали части за сирийска авиокомпания „Siryan Air“, която е в ембаргов списък от 2013 г.

Абсурдното в тази история е, че арестуваният Желяз е последната дупка на кавала в иначе голямата афера. Той работи само няколко месеца на най-ниското ниво в отдел „Продажби“ в българския офис на американската компания „АВ-троникс“. В София тя действа като колцентър за доставки на електронни компоненти, електроника и части за самолети.

Задачата на младежа, който е завършил „Културология“ в Софийски университет при това е да продава въпросните части, като неговият работодател му е връчил списък с телефони и му е наложил норма колко разговора и колко сделки трябва да направи по време на смяната си. За беда сред клиентите на Желяз е и ембарговата авиокомпания. А сирийските самолети попадат в черния списък, понеже според разузнавателни данни, доставят оръжия за Ислямската революционна армия на Иран в Сирия. Посредник в тези операции е ливанската групировка „Хизбула“. Въпреки ембаргото, от офиса в София продължават да пращат системно частите до Дубай, а от там те се прехвърлят в Сирия.

Близките на Желяз са категорични, че той въобще не е бил наясно за тези схеми. Нещо повече: Дори не е подозирал, че нарушава ембарго. Не е било и негово задължение да следи международните отношения и наложени забрани. Все пак той не е служител във Външно министерство, а в колцентър, в който попада случайно – по обява в сайта jobs.bg. Нито е назначен там с връзки, нито пък някой го е пратил със специални задачи. Подал документи, отишъл на интервю и го назначили. Хиляди младежи работят в колцентрове на чужди компании, които се счита, че дават по-високи заплати. За съжаление обаче незнанието на закона не оправдава неговото неспазване, казват юристи. 

Иначе фирмата, заради която сега е арестуван Желяз, е регистрирана у нас, а централният й офис е в САЩ. Той работи в нея от септември, 2013 г. до февруари, 2014 г. През това време успява да направи 7 сделки, заради които сега го грози присъда до 25 г. затвор и глоба от 1 250 000 щатски долара.

След краткото пребиваване в „АВ-троникс“, целият живот на 29-годишният мъж е преобърнат. Той си намира по-добра работа в офис на „Луфтханза“ в София, но през март т. г. е освободен, понеже става ясно, че е поставен в черния списък. Сега, докато чака решението на съда за поисканата екстрадация, неговите приятели правят протести пред съдебната палата в столицата. Дали това ще му помогне, е трудно да се каже, но едва ли има съмнение, че в голямата афера той наистина е г-н Никой и е на практика невинен.

По делото в Маями обвиняемите са 11 души, от които 5 са българи, както вече обяснихме. И то служители в „АВ-троникс“. Михаела Ненова е мениджър на офиса, Любка Христова – мениджър по логистиката, Искрен Георгиев е тийм лидер и Желяз Андреев е на най-ниското стъпало- обикновен служител. За съжаление, колкото и дребни риби да са българите, замесени в тази афера, точно техните имена стоят върху поръчки и фактури, разменени със сирийските авиолинии.

Собственик на фирмата е американския гражданин Араш Каби. Той регистрира компанията през 2010 г., заедно с брат си Али Каби. Отварят офиси във Франция, Великобритания, САЩ и Хонконг. Араш, известен като Аксел, е френски гражданин. Али Абдол Хамид Каби има ирански паспорт. У нас като свой адрес двамата са посочили ул. Гургулят № 8.

Офисът в София е управляван от Али Каби, който е женен за българка. Другият брат Араш и сестрата Марджан отговарят за офиса във Флорида. Фирмата е обявена в несъстоятелност на 14 юли, 2017 г., понеже били откраднати счетоводните документи „от 2016 г. насам“. Любопитно е че и разследването в САЩ на незаконния износ започва през 2016 г., точно когато тук изчезват документите на фирмата, както твърдят Каби.

Американците обаче проследяват и електронната поща между офисите във Флорида и София. Сестрата Марджан непредпазливо дава препоръки повече да не се изпращат пратки за Близкия Изток от Маями, а от София. Преди това с писмо са спрени 7 доставки на авиочасти.

Двамата братя и сестрата Каби са спипани в Маями. Араш излиза под гаранция срещу 1 млн. долара. А Марджан – срещу 500 хил. долара. Али остава по-дълго в ареста, защото не е американски гражданин и няма право на гаранция. Обвиняват ги, че са представяли неверни декларации, фалшиви документи и са прали пари. Skandalno.net

Автор: Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

5 коментара

  1. Чакайте, бе! ЧИЕ ембарго е нарушил Желяз? На една престъпна държава – САЩ, която не може да съществува без войни. Тази престъпна държава ли определя законите в света?

    • Тази престъпна държава определя законите там, където е набутала свои марионетки в управлението, а налода гледа тъпо и мълчи!!!

  2. За какви закони става дума?! Откога ембаргото е закон? Каква е правната му база и кои са САЩ едностранно да го налагат? Откога посредникът- Хизбула- се определя със закон?

  3. BillBox е програма за фактуриране – издаване на фактури онлайн, управление на бизнеса и счетоводството.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *