Шойгу докладва за Пълното Освобождаване на Мариупол. Путин отмени щурма на тунелите под „Азовстал“: Блокирайте ги така, че муха да не прехвръкне!

3

Въоръжените сили на Руската федерация и силите на Донецката народна република (ДНР) освободиха град Мариупол, докладва министърът на отбраната ген. Сергей Шойгу на президента Владимир Путин в четвъртък, предаде ТАСС. ​​Територията на  завод „Азовстал“ е също под контрола на силите на Русия и ДНР, но в тунелите под завода се крият около 2000 украински националисти и чуждестранни наемници. Путин нареди да се отмени щурма на 26-колометровата мрежа от тунели под стоманолеярния комбинат от съображение за опазване на живота на руските военни​​​​​​.​

На среща в четвъртък със Сергей Шойгу Владимир Путин нарече „нецелесъобразен“ щурма срещу на тунелите в индустриалната зона „Азовстал“ в Мариупол и нареди да бъде отменен. „Мислим преди всичко за опазването на живота и здравето на нашите войници и офицери. Няма нужда да слизаме в тези катакомби и да пълзим под земята в тези промишлени съоръжения“, подчерта президентът.

„Блокирайте тази индустриална зона така, че и муха да не прелети“, нареди Владимир Путин.

Путин също така нареди на Шойгу още веднъж да бъдат приканени всички, които все още не са сложили оръжие, да го направят. „Руската страна гарантира техните животи и достойното им лечение в съответствие със съответните международни правни актове. На всеки пострадал ще бъде предоставена квалифицирана медицинска помощ“, каза руският президент.

ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/nSsAQZ1mOMQ

Шойгу докладва на Путин, че град Мариупол е напълно освободен, украинските бойци са блокирани в тунелите на завода „Азовстал“. Евакуирани са над 142 хил. граждани, всички заложници в пристанището са освободени.

„Днес целият рускоезичен Мариупол е под контрола на руската армия и народната милиция на Донецката народна република, а територията на завод „Азовстал“ с останките от намиращите се там националисти и чуждестранни наемници, е надеждно блокирана“, заяви Шойгу, цитиран от ТАСС.

Междувременно АФП съобщи, че четири евакуационни автобуса с цивилни са успели да напуснат Мариупол, позовавайки се на украинския вицепремиер Ирина Верешчук.Последните украински войници, които все още остават там, укрепени в завода „Азовстал“, отказват да се предадат, настоявайки пред международната общност за „гаранции за сигурност“, за да се изтеглят.

Няколкостотин цивилни, останали без храна и вода, се намират в металургичния завод „Азовстал“ заедно с 36-и батальон на украинската армия и батальона „Азов“, съобщиха украинските власти, цитирани от БТА.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк предложи снощи да бъдат проведени „специален кръг преговори“ с Русия за „спасяването“ на бойците и цивилните.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

3 КОМЕНТАРИ

  1. Имам идея, Русия да предложи замяна на американския генерал, който се очаква да излезе от подземиятав Мариупол с Асанж. Така Русия ще покаже огромната разлика, между православния исток и католическия запад, агресивен,постоянно воюващ от векове,колонизирал десетки страни в Африка, Латинска Америка, Австралия.Този, който воюва не само за нашите територи и природни богатства, който воюва за нашите души.

  2. Азовстал ще бъде не металургичен комбинат, ами златна мина. Съкровищата, че ги копат.

  3. И като влязат путьовите войници в подземията – няма никой! Путин оБЕСЕН!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *